Mustafa Kadhemi avbildet 9. april.
Mustafa Kadhemi avbildet 9. april.

Tidligere etterretningssjef ny statsminister i Irak

Iraks tidligere etterretningssjef Mustafa Kadhemi ble torsdag offisielt godkjent som landets nye statsminister, etter fem måneder uten regjeringssjef.

Publisert

Kadhemi ble utpekt 9. april og hadde da 30 dager på seg til å sette sammen en regjering, som så måtte godkjennes av Iraks splittede nasjonalforsamling.

Totalt 255 av forsamlingens 329 medlemmer deltok i avstemmingen torsdag. 15 av de 22 foreslåtte ministerne ble godkjent.

Det gjenstår fortsatt å fylle viktige poster som blant annet oljeminister og utenriksminister.

Ifølge Iraks grunnlov kan en regjering settes om over halvparten av ministerne blir godkjent.

53 år gamle Kadhemi har lenge hatt tette bånd til USA, men politiske kilder opplyser at han de siste månedene også har bedret Iraks forhold til Iran.

USAs utenriksminister Mike Pompeo gratulerte Kadhemi i en telefonsamtale onsdag, og diskuterte «samarbeid for å gi det iranske folket den velstanden og sikkerheten de fortjener», heter det fra det amerikanske utenriksdepartementet.

Pompeo skal ha sagt at USA ikke vil håndheve sanksjoner mot Irak for å kjøpe strøm fra Iran i 120 dager, «for å vise vårt ønske om å bidra til å gi de rette forutsetningene for å lykkes», heter det i uttalelsen.