Nyheter:

STORE SKADER: Amerikanske soldater og journalister undersøker skadene etter angrepet i januar 2020.

Se video av angrepet mot Ain al-Assad-basen

Norske soldater var i januar 2020 stasjonert på basen som ble angrepet med ballistiske missiler. Video viser omfanget av angrepet som skadet over 100 amerikanske soldater.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Om natten 8. januar 2020 sto de norske soldatene på relativt trygg avstand og observerte nedslagene i basen. Totalt 11 missiler, avfyrt fra Iran, traff basen som ligger i Anbar-provinsen i Irak.

Hvert missil hadde et stridshode på 750 kilo som etterlot seg enorme krater og omfattende ødeleggelser inne på basen. Ingen soldater ble drept, men 110 amerikanere pådro seg alvorlige hjernerystelse og hodeskader.

Det amerikanske forsvaret har nylig frigjort video-bilder av angrepet. Det er filmet av en amerikanske drone og viser flere av nedslagene:

Major Alan Johnson var på basen under angrepet. I et intervju med «60 minutes» på CBS News forteller han at Iran hadde planlagt å avfyre så mange som 27 missiler mot Al-Asad.

Men på grunn av etterretningsrapporter om det planlagte angrepet ble personell og materiell evakuert i forkant av angrepet. Mange av soldatene befant seg derfor i ørkenen utenfor basen da missilene traff.

Norske soldater var øyenvitner til angrepet

Blant dem var 70 soldater fra det norske styrkebidraget som holdt til på basen. Oberstløytnanten og sjefen for det norske styrkebidraget, Einar Aarbogh, var blant de som observerte nedslagene.

I et intervju med TV2 fortalte Aarbogh at de kjente trykkbølgen fra enkelte av detonasjonene. Han har aldri opplevd en så dramatisk situasjon tidligere

– Jeg tror at det også er svært få koalisjonssoldater som har opplevd noe tilsvarende tidligere. Jeg tror vi må tilbake til de missilangrepene som Saddam brukte mot vestlige mål for lenge siden for å oppleve noe tilsvarende, sa Aarbogh.

OPPLEVDE ANGREPET: Oberstløytnant Einar Aarbogh var sjef for NORTU 5 (Norwegian Task Unit) i Anbar, Irak.

Et mirkal at ingen mistet livet

Til tross for at de fleste soldatene ble evakuert før angrepet, ble flere amerikanske soldater værende. De måtte søke tilflukt i overfylte beskyttelsesrom på basen, men missilene haglet rundt dem.

I intervjuet med «60 minutes» beskriver major Alan Johnson opplevelsen slik:

– Det hørtes ut som et godstog som passerte. Vi fikk slått luften ut av oss. Et av nedslagene gjorde at flammene slo over bunkeren. Ingen skulle overlevd et slik angrep, sier han.

Johnson ble i etterkant tildelt medaljen Purple Heart, en militær utmerkelse som tildeles personell som har blitt skadet eller drept i kamp. Han sliter fortsatt med ettervirkningene som konstant hodepine, tinnitus og postraumatisk stressyndrom.

Andre offiserer har omtalt det som et mirakel at ingen ble drept i angrepet.

Manglet beskyttelse mot missilangrep

I etterkant av angrepet ble det klart at Ain al-Assad-basen ikke hadde noen forsvarssystemer på plass som kunne beskytte mot denne typen angrep.

I april 2020 meldte Pentagon at bakke-baserte luftforsvarssystemer skal utplasseres for å beskytte koalisjonsstyrker og amerikansk personell mot ulike typer trusler.

Det er snakk om Patriot-missilforsvar. Disse systemer kan avskjære og uskadeliggjøre ballistiske missiler, som ble brukt i angrepet mot basen i januar.

I februar overtok soldater fra 2. bataljon oppdraget i Irak etter Telemark bataljon.

EVAKUERING: Soldater fra NORTU 5 (Norwegian Task Unit) trener på å evakuere sårede med med et amerikansk Blackhawk-helikopter, i basen ain Al-Assad
Powered by Labrador CMS