Nyheter
Vil kose seg på grønlandsekspedisjon
25 kilo potetgull, 56 kilo sjokolade og 14 kilo kjeks. Det er viktig å kose seg når veteraner skal på en ekspedisjon utenom det vanlige.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Snart setter de sju veteranene kursen mot Grønland – i Fridtjof Nansens fotspor.
To kvinner og sju menn skal gå den samme ruta som Fridtjof Nansen gikk i 1888-89. Særdeles få veteraner har gått Nansen-ruta før.
Ferden starter 6. august og skal etter planen avsluttes 18. september.
– Selve kryssingen av Grønland, 600 kilometer, beregner vi 25 dager på, sier Miriam Weierud, en av deltakerne i ekspedisjonen.
Allerede denne uken har utstyr blitt pakket og sendt.
Brannmann og prest
På laget er: En sykepleier, brannmann, politimann, prest, økonom, leder for bilfirma og en sambandsoffiser. Initiativtaker er Christian Hansen
Guiden deres, Bård Helge Strand, er både veteran og polfarer, jobber til vanlig som ekspedisjonsleder og guide på Grønland og Svalbard.
Sammenlagt har de sju deltakerne erfaring fra en rekke internasjonale operasjoner, som Libanon, Kosovo og Afghanistan, for å nevne noe.
Gjennom ekspedisjonen Veteraner over isen, ønsker deltakerne å få oppmerksomhet om at veteraner er en stor ressurs for samfunnet. Enda mer konkret, så samler de inn penger som skal brukes på veterantiltak.
– Vi har som ambisjon å samle inn 100.000 kroner til stiftelsen veteranhjelp, sier Miriam Weierud.
Hun har selv tjenestegjort i Afghanistan. Til daglig er hun kaptein i Hæren.
Slepe bildekk
Det er ikke helt lite innsats og energi som kreves både i forkant og under en slik ekspedisjon. Flere bildekk har blitt slitt ut i treningen for å finne formkurven.
– Man regner med minst 150 timer med bildekktrening før en Grønlandstur. De som har gått mest har bak seg over 100 mil på langrenn i sesongen, sier Weierud.
Kaloribehovet kan lett gå i minus hvis man ikke fyller på tilsvarende energiforbruket. Deltakerne i Veteraner over isen tenker verken lavkarbo eller lavkalori når de planlegger provianten. Ikke minst vektlegger de at man skal kose seg underveis, oppi alt det fysiske slitet.
– Nå har vi fått levert 25 kilo potetgull fra Sørlandschips! forteller Weierud.
På proviantlisten er, i tillegg til store mengder potetgull, sjokolade og kjeks, 14 kilo smågodt, 22 kilo nøtter, 560 knekkebrød, 14 kilo tørket kjøtt og 11 kilo tørket frukt. For å ivareta optimalt næringsinntak, har de også inkludert Vitaminbjørner i bagasjen.
Veteraner som ressurs
Miriam Weierud har tidligere fortalt Forsvarets forum at hun liker å presse seg selv hardt fysisk. Hun «liker å drasse på tunge ting» – blant annet i pulkløp og ultraløp. Hun er fortsatt i daglig tjeneste og jobber som kaptein i Hæren.
Hun drar bildekk etter seg over lange strekninger, helst på kveldstid, for å teste egen kapasitet. Selv om det gjør vondt og hun lover seg selv minst hundre ganger at dette blir siste gang, velger hun ikke å lytte for mye til verken kroppen eller egne motforestillinger. Allerede i dusjen etterpå begynner hun å planlegge neste styrkeprøve. Hun har krysset Hardangervidda flere ganger alene, både med ski og til fots.
Har du lest portrettintervjuet med Miriam Weierud?
Prosjektet med grønlandsekspedisjon startet i 2018. Underveis har deltakerne hatt møter med forsvarsministeren og forsvarssjefen. Ekspedisjonen støttes av Forsvarets veterantjeneste gjennom veteranorganisasjonen NVIO.
– Det viktigste for oss er å få frem norske veteraner som en ressurs for samfunnet, sier Weierud.
– Responsen på sponsorsøknader har vært overveiende positiv, vi får inntrykk av at vi gjennom ekspedisjonen setter fokus på et godt formål.