Nyheter

VIL HA SVAR: Anniken Huitfeldt (t.v.) ønsker svar om bortsetting av IKT-tjenester i Forsvaret.

Forsvarskomitéleder reagerer på at milliardsatsing på IKT skal settes bort

Anniken Huitfeldt ønsker en faglig begrunnelse fra forsvarsministeren.

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I et skriftlig spørsmål på Stortinget etterspør forsvarskomitélder Anniken Huitfeldt (Ap) en faglig begrunnelse for bortsettingen av informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT)-tjenester i Forsvaret.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Hun lurer på om forsvarsministeren er orientert om de sikkerhetsmessige konsekvensene, og om det er gjennomført en risiko- og sårbarhetsanalyse av en eventuell bortsetting av tjenestene.

Les også: Styrkesjef i Irak: – Vi blir angrepet omtrent to ganger i måneden

– Forsvaret skal fortsatt kjøpe varer og tjenester for milliarder av kroner, men jeg er opptatt av grenseoppgangen mellom hva Forsvaret selv bør drifte og hva som kan kjøpes inn utenfra, sier Huitfeldt.

Hun mener grenseovergangen må vurderes i lys av et nytt trusselbilde og hensyn til nasjonal sikkerhet.

– For få år siden måtte Helse Sør-Øst ta IKT-tjenester tilbake i egen drifte etter at IKT-bortsetting resulterte i at sensitiv pasientinformasjon ble tilgjengelig for uvedkommende.

– Én av mange lærdommer fra Bergen-Engines-saken er at vi ikke kan ta lett på eierskap og kontroll over viktige tjenester for Forsvaret, sier Huitfeldt.

Konkurranse

I januar offentliggjorde Forsvarsmateriell konkurransen «Anskaffelse av strategisk partnerskap innen IKT-leveranser».

Etter den første runden, gikk selskapene Accenture, Capgemini og Sopra Steria videre. Kontrakten skal underskrives innen sommeren 2022.

Formålet med et slikt strategisk samarbeid er å bidra til å oppfylle forsvarssektorens behov for effektive, innovative og fremtidsrettede IKT-tjenester, skriver Forsvarsmateriell (FMA) på sine nettsider.

Les også: Putins propagandamester: –Jeg er stolt over gjenerobringen av Krim

Dette skal bidra til at Forsvaret raskere får tilgang til ny teknologi, og at Forsvaret kontinuerlig drar nytte av den teknologiske utviklingen. Skytjenester er en del av dette. Den strategiske partneren skal levere tjenester som skal sikre effektivisering og økt operativ evne for totalforsvaret.

– Vi forventer at strategisk partner skal ta initiativ og bidra til modernisering og kostnadseffektiv utvikling, leveranser, drift og vedlikehold. Den strategiske partneren vil også være en rådgiver og bidragsyter på flere nivåer i militære øvelser og operasjoner, sa Eiliv Ofigsbø, direktør for IKT-kapasiteter i Forsvarsmateriell, i en pressemelding da konkurransen ble utlyst.

Rammen for konkurransen er opp mot 16 milliarder kroner. Verdien er basert på nåværende kostnadsbilde for en avtaleperiode på ti år. FMA har en ambisjon om kontraktsinngåelse av valgt strategisk partner innen sommeren 2022.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen har foreløpig ikke svar på det skriftlige spørsmålet.

Powered by Labrador CMS