Nyheter:

HEMMELIGHOLD: Onsdag ble det klart at Utenriksdepartementet (UD) ikke vil etterkomme anmodningen som kom fra Stortingets presidentskap i slutten av mars.
HEMMELIGHOLD: Onsdag ble det klart at Utenriksdepartementet (UD) ikke vil etterkomme anmodningen som kom fra Stortingets presidentskap i slutten av mars.

UD fastholder hemmelighold rundt våpenrapport

Utenriksdepartementet vil ikke etterkomme Stortingets anmodning om innsyn i et vedlegg til Riksrevisjonens kritiske rapport om norsk våpeneksport.

Publisert

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité sendte i slutten av mars et brev til Stortingets presidentskap, som bes om å anmode utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) om å fjerne hemmelighetsstempelet fra vedlegget, eller vurdere en delvis avgradering.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Onsdag ble det klart at Utenriksdepartementet (UD) ikke vil etterkomme anmodningen. «Det vil skade nasjonale sikkerhetsinteresser dersom informasjonen i vedlegget gjøres kjent for uvedkommende», skriver utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i sitt svar til Stortingets presidentskap.

Skadepotensialet tilsier at hele rapporten må være sikkerhetsgradert, konkluderer hun.

Les også: Forsvaret har fått 800 vaksinedoser

– Knusende dom

– Riksrevisjonen har felt en knusende dom over regjeringens manglende kontroll over våpeneksporten til land som deltar i den katastrofale krigen i Jemen. Nå prøver Utenriksdepartementet å legge lokk på saken, sier stortingsrepresentant Freddy André Øvstegård i SV.

– Det er svært alvorlig og føyer seg inn i svært uheldig tendens hvor regjeringen unntak ubehagelige sannheter fra offentligheten, sier han.

I rapporten som ble sluppet i februar, kritiserer Riksrevisjonen UD og andre etater for manglende oppfølging når norskproduserte våpen og militært utstyr selges til utlandet. Riksrevisor Per-Kristian Foss la lite imellom da han redegjorde for rapporten.

– Mange av departementets vurderinger av mottakerland er knappe, overfladiske og lite oppdaterte, sa han.

Kan havne i Jemen

Blant annet kritiserer Riksrevisjonen vurderingene som er gjort i forbindelse med salg av våpen til Emiratene, som er sterkt engasjert i borgerkrigen i Jemen. I tillegg har landets innkjøpsselskaper gjentatte ganger brutt FNs våpenembargo mot Libya, skriver Riksrevisjonen i rapporten.

SV har tatt til orde for å holde åpen høring om Riksrevisjonens konklusjoner og eksporten til Emiratene, men har ikke fått med seg flertallet i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

– SV har i flere år bedt om en uavhengig, ekstern granskning av eksporten til landene som er involvert i Jemen-krigen og vil ta opp dette på nytt, sier Øvstegård.

Les også: Norskledet øvelse blir den største innenfor polarsirkelen siden den kalde krigen

Powered by Labrador CMS