Nyheter

ET STYRKET NATO: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg under en pressekonferanse torsdag 16.juni i Brussel, forteller at Nato skal styrke seg i Øst-Europa.

Stoltenberg varsler et sterkere Nato i øst

Den russiske invasjonen i Ukraina gjør at Nato nå styrker seg i Øst-Europa, varsler Jens Stoltenberg etter alliansens forsvarsministermøte i Brussel.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi må legge fram Natos langsiktige svar på Russlands invasjon av Ukraina, sa Stoltenberg på en pressekonferanse torsdag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Natos tilstedeværelse på østflanken sto øverst på agendaen da alliansens forsvarsministre samlet seg til et siste møte før toppmøtet i Madrid om knapt to uker.

Styrket allianse

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg har varslet at Nato på toppmøtet vil legge rammene for en styrket allianse, både i form av flere soldater i Øst-Europa og annen praktisk støtte til allierte og partnere.

Les også: Nato varsler ny, stor støttepakke til Ukraina

I tillegg skal det plasseres ut mer tungt utstyr i Nato-landene i øst. Det vil også være flere styrker som er øremerket til å forsvare territorier i Øst-Europa, selv om de ikke fysisk er stasjonert der.

– I dag har ministrene diskutert størrelsen og utformingen på vår fremtidige utplassering og hvordan vi kan styrke oss på alle områder, med betydelig styrking av vårt nærvær, vår kapasitet og vår beredskap, sa Stoltenberg til pressen etter møtets slutt torsdag.

– Det kommer til å bety flere stridsenheter lengst fremme for å styrke våre stridsgrupper i vår østlige del, sa Stoltenberg.

Ifølge Stoltenberg har flere medlemsland i løpet av forsvarsministermøtet antydet at de vil bidra til Natos nye styrkeprofil i øst, men Nato-sjefen ville ikke gi flere detaljer.

Bistandspakke

Stoltenberg bekreftet også at flere medlemsland har kunngjort at de vil bidra med tunge våpen og langtrekkende våpensystemer til Ukraina.

– Det er også planer om langsiktig støtte i form av en omfattende bistandspakke fra Nato. Vi skal også hjelpe Ukraina med å kunne samarbeide bedre med Nato og i overgangen fra våpen fra sovjettiden til Nato-utstyr, sa Nato-sjefen.

Les også: Europeiske ledere sjokkert over ødeleggelsene de ble vist i Kyiv

USA har varslet ytterligere 1 milliard dollar i militær støtte til Ukraina. Dette omfatter våpen til bruk mot skip og mer ammunisjon til rakettsystemet HIMARS, som har lengre rekkevidde enn andre våpen i Ukrainas arsenal.

Norge vil gi opplæring

Også Norge vurderer flere våpendonasjoner til Ukraina, sa forsvarsminister Bjørn Arild Gram til NTB tidligere torsdag.

I tillegg er det ifølge Gram aktuelt for Norge å lære opp ukrainske soldater i våpenbruk. Han vil ikke utelukke at det kan skje på norsk jord.

Foranledningen er at Nato ønsker å endre innretningen i det ukrainske forsvaret fra sovjetutstyr til moderne vestlige våpen av Nato-standard.

– Med det følger økt trenings- og opplæringsbehov. Vi har allerede bidratt med det. Donasjonen av artillerivogner skjedde i kombinasjon med opplæring av ukrainske soldater i Tyskland, hvor også norske soldater bidro. Det kan være aktuelt fremover også, sier Gram.

Powered by Labrador CMS