Nyheter
Nato varsler ny, stor støttepakke til Ukraina
Nato vil få oppdatering fra Ukraina før toppmøtet og blir trolig enig om en omfattende støttepakke til landet.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Ukrainas forsvarsminister vil gi Nato en oppdatering på hva landet trenger før Nato-toppmøtet. Der vil det trolig bli vedtatt en ny, stor Ukraina-pakke.
Nato-sjef Jens Stoltenberg varsler at Nato-landene trolig vil bli enig om en omfattende pakke til Ukraina på toppmøtet.
– I kveld vil vi ha et møte med Ukraina, Georgia, Sverige, Finland og EU. Dette blir en mulighet for forsvarsminister Oleksij Reznikov til å oppdatere oss på hva Ukraina trenger og for Nato-allierte til å komme med ny støtte, sier Stoltenberg onsdag.
Les også: Sveriges forsvarssjef: – Helt riktig beslutning
Nato-toppmøtet er i Madrid i slutten av juni. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj er invitert til møtet. Stoltenberg varsler at Nato er klare til å gi både tunge våpen og langtrekkende systemer.
– Jeg venter at Nato-allierte på toppmøtet vil bli enige om en omfattende pakke som skal hjelpe Ukraina på lang sikt i overgangen fra sovjetutstyr til Nato-utstyr, sier Stoltenberg.
Han nevner ting som marinestøtte, cyberstøtte og andre elementer i tillegg til langtrekkende raketter og artilleri.
– Forstår at det haster
Stoltenberg fikk på onsdagens pressekonferanse flere spørsmål om hvorfor det tar tid å levere tunge og moderne våpensystemer til Ukraina.
– Dette tar noen ganger tid. Det er nettopp derfor det er så viktig å ha et møte som vi har i dag, der vi får møte ukrainske representanter og kan identifisere utfordringene og spørsmålene de vil ta opp med oss når det gjelder hurtigheten i våpenleveransene, sier Stoltenberg.
– Vi leverer mer moderne Nato-våpen, da vil det også ta tid å trene dem opp og sikre at vedlikeholdet er på plass. Når vi nå begynner overgangen fra sovjetvåpen til mer moderne Nato-våpen, vil det være behov for mer tid til å gjøre ukrainerne klare til å bruke disse systemene, sier Stoltenberg.
Dette skjer blant annet gjennom opptrening av ukrainere i Nato-land. Nato bruker samme taktikk som i Afghanistan og vil trene opp instruktører som deretter kan trene opp ukrainere inne i Ukraina.
– Natos ledere forstår at det haster, sier Stoltenberg om behovet for å få nye våpen inn i Ukraina.
– Det handler heller ikke bare om våpen, men om drivstoff, medisinsk utstyr og annet type utstyr, påpeker han.
Fra sovjetvåpen til Nato-våpen
Nettopp overgangen fra gamle våpensystemer fra sovjettiden til moderne Nato-våpen, er noe forsvarseksperter tidligere har trukket fram som en nøkkel for at Ukraina kan gå på en storoffensiv over sommeren.
– Jeg tror det øker slagkraften betydelig, og grunnen til det er at ukrainske styrker er mye flinkere til å få tak i presise måldata, altså informasjon om hvor de eksakte målene er, sa oberstløytnant og professor Tormod Heier ved Forsvarets høgskole til NTB tidligere i juni.
Han mener det vil kunne gi Ukraina slagkraft til en sommeroffensiv. Vestlige våpensystemer kan endre bildet for hvordan det vil utspille seg, mener Heier.
– Kanskje behøver de ikke være så mange som 3 mot 1, men heller 2 mot 1 hvis de kan støtte seg på mer moderne vestlig militærmateriell, sier Heier.
Styrker Nato i øst
Stoltenberg varsler også at Nato på toppmøtet vil legge rammene for en styrket allianse, både i form av flere soldater i Øst-Europa og annen praktisk støtte til allierte og partnere.
– I denne mer farlige verdenen må vi gjøre Nato sterkere og støtte våre partnere ytterligere, sier Stoltenberg.
– Detaljene i den nye styrkesammensetningen er ennå ikke avklart. Men et element er mer tilstedeværelse av utenlandske styrker, sier Stoltenberg og viser til at land som Tyskland har styrket sin tilstedeværelse i østeuropeiske Nato-land.
I tillegg skal det plasseres ut mer tungt utstyr i Nato-landene i øst. Det vil også være flere styrker som er øremerket til å forsvare territorier i Øst-Europa, selv om de ikke fysisk er stasjonert der.
Dette vil bli diskutert allerede på Natos forsvarsministermøte i Brussel onsdag og torsdag.
Stoltenberg varsler også at finsk og svensk Nato-søknad vil bli diskutert på toppmøtet, men at han ikke kan si noe om hvor langt de kommer i den prosessen før toppmøtet.
– Det er for tidlig å si, sier Stoltenberg.
Han understreker at Nato har forståelse for Tyrkias bekymringer knyttet til svensk og finsk Nato-medlemskap.