Nyheter

ØVELSE: Russiske og hviterussiske fallskjermsoldater på vei inn i et helikopter i forbindelse med en felles øvelse 12. november.

Putin: – Vesten eskalerer situasjonen

Russlands president Vladimir Putin beskylde torsdag vestlige land for å eskalere Ukraina-konflikten ved å ha øvelser i Svartehavet og sende fly nær grensen.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kommentarene kommer mens USA og Nato beskylder Moskva for en kraftig styrkeoppbygging nær Ukrainas grenser.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Den britiske statsministeren Boris Johnson advarte onsdag Russland mot «militær eventyrlyst» på grensene til Ukraina og EU-landet Polen.

– Våre vestlige partnere eskalerer situasjonen ved å utstyre Kiev med dødelige, moderne våpen og ved å gjennomføre provoserende øvelser i Svartehavet, sa Putin under et møte i utenriksdepartementet.

Den russiske presidenten hevdet at vestlige bombefly opererte 20 kilometer fra Russlands grense.

– Vi har hele tiden varslet vår bekymring om dette, men våre advarsler og røde linjer blir ikke tatt alvorlig, sa Putin.

Anspent

– Russland har en interesse i at alle i Europa endelig kommer til fornuft og slutter å betrakte Russland som skyldig i alle problemer, sa Kreml-talsmann Dmitrij Peskov tidligere torsdag.

BOMBEFLY: Et russisk Tu-160 bombefly patruljerer hviterussisk luftrom med eskorte 11. november. Flyet kan bære atomvåpen. Russland sendte to bombefly til området for å vise støtte til Hviterussland i forbindelse til migrantkrisen på grensa.

I stedet bør man ta tak i de primære kildene til problemene som for tiden kveler Europa, fortsatte han.

Nato og vestlige regjeringer har fordømt en russisk militær opptrapping på grensen til Ukraina, som har ført krig mot prorussiske separatister øst i landet siden 2014. Russland har i vår gjennomført store øvelser nær grensen og på den annekterte Krim-halvøya. Det har utløst bekymring om muligheten for invasjon.

Les også: Norske styrkers aktivitet i Litauen er ikke endret som følge av migrantkrisen

Kiev, som i de siste ukene har bagatellisert omfanget av Russlands tilstedeværelse ved grensen, sa torsdag at de søker mer militær hjelp fra Vesten. Videoer som nylig sirkulerte i sosiale medier, viste at Russland flytter soldater, stridsvogner og rakettsystemer mot den ukrainske grensen.

– Russlands aggressivitet, både diplomatisk og militær, har økt betraktelig de siste ukene, sa den ukrainske utenriksministeren Dmytro Kuleba på en pressekonferanse.

– Demme opp for Russland

Etter utenriksministerens besøk i Washington og Brussel er arbeidet i gang med å utvikle en omfattende pakke for å demme opp for Russland, sa han videre. Han la til at Kiev er i forhandlinger med Vesten for «tilførsel av ytterligere forsvarsvåpen til vår hær».

I en samtale med den franske presidenten Emmanuel Macron mandag sa Putin at USA-ledede øvelser i Svartehavet var provoserende og økte spenningen mellom Moskva og Nato.

Macron skal ha svart at Frankrike står klar til å forsvare Ukrainas territorielle integritet.

Powered by Labrador CMS