Nyheter

SAMARBEID: Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko og Russlands president Vladimir Putin er enige om økt samarbeid.
SAMARBEID: Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko og Russlands president Vladimir Putin er enige om økt samarbeid.

Russland skal ruste opp Hviterusslands forsvar

Russland og Hviterussland har inngått enighet om økt samarbeid i nær fremtid. Hviterusslands forsvar skal moderniseres.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge Hviterusslands statlige nyhetsbyrå Belta har landets president Aleksandr Lukasjenko og Russlands president Vladimir Putin inngått enighet om leveranser fra Moskva til Minsk om moderne militært utstyr i nær fremtid. Det melder CNN.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Som del av avtalen skal Hviterussland forsyne Russland med det som omtales som moderne landbruks- og passasjerutstyr, samt annet maskineri, ifølge Belta, som siterer Lukasjenkos pressetalsperson Natalja Eismont.

De to lederne er også enige om felles støtte i forbindelse med sanksjonspress og energipriser.

Mandag skal delegasjoner fra de to landene møtes i Moskva for å utarbeide flere detaljer knyttet til avtalen.

Les også: Politiet har henlagt sak mot to svenske befal

USA: Ingen tegn til hviterussiske styrker i Ukraina

USAs forsvarsdepartement opplyser at det ikke er observert noen som helst slags bevis for at hviterussiske styrker er i Ukraina.

– Vi har ikke sett noen indikasjoner på at hviterussiske tropper eller styrker har forflyttet seg inn i Ukraina. Vi ser ikke tegn til noen som helst nær forestående involvering fra hviterussiske styrker. Men det betyr ikke at det ikke kan skje eller at det ikke vil komme til å skje, sier Pentagon-talsmann John Kirby ifølge BBC.

Tidligere fredag kveld meldte Sky News at Ukraina ikke kunne utelukke en slik utvikling. Kanalen viste til uttalelser fra ukrainske myndigheter om at russiske jagerfly angivelig planla å angripe en landsby i Hviterussland, fra ukrainsk luftrom, for å kunne gi Minsk et påskudd til å støtte Russland i krigen.

BBC opplyser at den ukrainske påstanden ikke har latt seg bekrefte fra uavhengig hold.

Ukrainas militærledelse: Russland rykker fram

Russiske angrep fortsetter i Ukraina og en russisk offensiv nord i utkanten av Kyiv er delvis vellykket, uttaler Ukrainas militærledelse natt til lørdag.

Russerne prøver, i et forsøk på å blokkere byen Tsjernihiv fra sørvest, å ta byene Sjestovytsja og Mykhailo-Kotsiubynske, som ligger rundt 15 kilometer unna, skriver den ukrainske militærledelsen på Facebook natt til lørdag.

Les også: Ildsjeler på Snåsa får kulturpris for formidling av Operasjon Rype

Fredag sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj at en viktig vannrørledning nær Tsjernihiv var blitt ødelagt av artilleri, og at det innebærer at de rundt 280.000 innbyggerne har mistet vannforsyningen.

Russiske bombefly har brukt krysserraketter mot områder i byene Lutsk, Dnipro og Ivano-Frankivsk med krysserraketter, uttalte også hæren natt til lørdag. Opplysningene er ikke bekreftet fra uavhengig hold.

Lutsk og Ivano-Frankivsk ligger henholdsvis nordøst og sørøst for Lviv vest i landet, der det ble gjennomført russiske angrep fredag.

Evakueringen av sivile i beleirede ukrainske byer ventes å fortsette lørdag. Det er planlagt opprettelse av seks humanitære korridorer fra Sumy-regionen nordøst i landet, ifølge et innlegg fra regionlederen Dmytro Zjyvytskyj i meldingstjenesten Telegram.

Les også: Man vinner ikke krigen med jagerfly som støver ned i hangaren fordi det ikke er nok folk til å drive vedlikehold

Powered by Labrador CMS