Nyheter

FREMRYKKING: Innsatsstyrke Rype fra HV-12 under en tidligere øvelse. De har fått navnet sitt etter operasjonen under andre verdenskrig.
FREMRYKKING: Innsatsstyrke Rype fra HV-12 under en tidligere øvelse. De har fått navnet sitt etter operasjonen under andre verdenskrig.

Ildsjeler på Snåsa får kulturpris for formidling av Operasjon Rype

Gjefsjøen var en sentral plass i de siste krigsmånedene i 1945 gjennom en amerikanskledet operasjon. 17 soldater mistet livet i disse fjelltraktene. Fjellgården er nå gjenreist som et minne om deres offer.

Publisert Sist oppdatert

Trøndelag fylkeskommunes kulturpris for 2021 går til foreningen OSS Gjefsjøen i Snåsa. De får prisen for sitt arbeid med å formidle historien om Operasjon Rype, og restaurering av Gjefsjøen fjellgård, som ble brukt som base for operasjonen fra mars 1945, skriver fylkeskommunen på egen nettside.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Operasjon Rype var kodenavnet på en amerikansk fallskjermstyrke som opererte ut fra fjellgården i Snåsa de siste månedene av andre verdenskrig.

Gjefsjøen var en sentral plass i de siste krigsmånedene, målet for Operasjon Rype var å sabotere jernbanen for å forsinke de tyske troppenes tilbaketrekning.

– Siden etableringen i 2018 har de restaurert Gjefsjøen fjellgård slik den fremstod da den var hovedkvarter for The Norwegian Operations Group (NORSE), med kodenavn «Operasjon Rype» – dette var den eneste amerikanske landoperasjonen i Norge under andre verdenskrig, og har dermed stor symbolsk betydning for det norsk-amerikanske militære samarbeidet. Det var altså her det hele startet i 1945, sier Tore O. Sandvik, ifølge Trøndelag fylkeskommune.

Ebbe Deraas og Kristian Nastad mottok prisen på vegne av OSS Gjefsjøen.

– Denne prisen er en god inspirasjonskilde til videre arbeid og innsats, og prispengene vil også komme godt med for å nå de målene vi har satt oss.

Powered by Labrador CMS