Nyheter:

LØSTLATELSE: USAs utenriksminister Antony Blinken ber Hongkong løslate fire aktivister som deltok i en minnemarkering i fjor.
LØSTLATELSE: USAs utenriksminister Antony Blinken ber Hongkong løslate fire aktivister som deltok i en minnemarkering i fjor.

USA ber Hongkong løslate aktivister etter Tiananmen-minnemarkering

USA ber Hongkong om å løslate fire aktivister som deltok i en markering i fjor til minne om de drepte på Den himmelske freds plass.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– USA står sammen med Hongkongs befolkning og avviser dommene mot aktivister som deltok i en Tiananmen-minnemarkering, skriver utenriksminister Antony Blinken på Twitter.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Alle som ble fengslet for ikkevoldelig utøvelse av sine garanterte rettigheter til frihet, bør løslates umiddelbart, legger han til.

Joshua Wong, Lester Shum, Tiffany Yuen og Janelle Leung – alle i 20-årene – ble fengslet etter å ha sagt seg skyldig i deltakelse i en ulovlig markering 4. juni i fjor på Tiananmen-dagen.

De siste tre tiårene har man i Hongkong holdt minnemarkeringer etter Kinas bruk av dødelig makt mot demonstranter på Den himmelske freds plass i Beijing i 1989.

Les mer: Ekspert om russiske styrker: - Posering

Men fjorårets markering ble forbudt for første gang. Politiet viste til koronapandemien og sikkerhetsfrykt etter store demokratidemonstrasjoner året før. Titusener trosset forbudet og samlet seg på fredelig vis i Victoria-parken. Siden har påtalemyndigheten i Hongkong reist sak mot et tosifret antall aktivister.

Joshua Wong er en av Hongkongs fremste aktivister. Han soner en dom på 17,5 måneder etter demokratidemonstrasjoner i 2019. Dommen for deltakelse i Tiananmen-markeringen i fjor er på 10 måneder og starter når han er ferdig med den pågående soningen.

Shum ble dømt til seks måneders fengsel, mens Yuen og Leung begge ble dømt til fire måneder i fengsel.

Powered by Labrador CMS