Nyheter

SELVBIOGRAFI: I selvbiografien forteller Boris Johnson at han husker hvordan dronningen informerte ham om ulykken.

Dronningen informerte Johnson om jagerflyulykke: – Pinlig

I Boris Johnsons kommende selvbiografi kommer det frem at det var dronningen selv som informerte ham om at et F-35B jagerfly hadde styrtet. 

Publisert

– Noen ganger virket det til og med som om hun visste ting før jeg var blitt informert, skriver Storbritannias tidligere statsminister Boris Johnson, i sin kommende selvbiografi «Unleashed», om dronning Elizabeth II. 

UK Defence Journal publiserte forrige helg en oppsiktsvekkende detalj fra Johnsons selvbiografi. Den daværende statsministeren fikk beskjed om at et britisk jagerfly hadde styrtet, og beskjeden kom fra ingen ringere enn dronning Elizabeth selv.

Ulykken fant sted i november 2021 da et RAF F-35B Lightning II jagerfly styrtet i Middelhavet, like etter at det hadde lettet fra hangarskipet HMS Queen Elizabeth. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Piloten klarte å skyte seg ut av flyet og ble reddet kort tid etter hendelsen.

Dronningen informerte

I selvbiografien forteller Johnson om hvordan han ble informert om ulykken.

– Det var hun som fortalte meg at et veldig dyrt F-35 jagerfly fra RAF hadde sprengt en pakning og falt av hangarskipet og ned i vannet fordi noen hadde latt en plastbrett ligge over luftinntaket.

Han legger til at det verste med beskjeden var nettopp det at han fikk den fra dronningen. 

– Dobbelt så flaut å få høre det fra dronningen.

Det første tapet

Ulykken fikk mye medieoppmerksomhet, særlig fordi det var det første havariet for den britiske F-35-flåten.

Hendelsen skapte bekymring for operasjonell sikkerhet og prosedyrer om bord på flyene, spesielt med tanke på årsaken, som senere ble avslørt å være et regntrekk av plast som ved et uhell ble lagt igjen på flyets inntak under start.

Redningsoperasjonen for å hente jagerflyet var en høyprofilert begivenhet som involverte betydelig internasjonalt samarbeid og kostet rundt 100 millioner pund. 

Powered by Labrador CMS