Nyheter:

Selskapet Green Ammo i Skien har utviklet en elektronisk løsning som kan erstatte dagens rødplast. Nå skal det testes av Hærens våpenskole.
Selskapet Green Ammo i Skien har utviklet en elektronisk løsning som kan erstatte dagens rødplast. Nå skal det testes av Hærens våpenskole.

Hæren tester elektronisk løsammunisjon

Hærens våpenskole skal gjennomføre prøver med «elektroniske skudd». På sikt kan det erstatte bruken av rødfis.

Publisert

Systemet kalles Green Ammo E-blanks og skal brukes fram til sommeren. Hensikten er blant annet å prøve ut funksjonalitet og brukervennlighet ved bruk av elektronisk ammunisjon.

Det er Hærens våpenskole og rifleinstruktører ved Infanterigruppen som skal gjennomføre testingen.

– I dag nyttes løsammunisjon «rød plast» for å simulere skarp ammunisjon i Forsvaret. Et nytt produkt er utviklet som potensielt vil ivareta samme simulering elektronisk, står det i et dokument fra Forsvarsmateriell som Forsvarets forum har fått innsyn i.

Det står videre at løsammunisjon er en løpende kostnad for Forsvaret, som gir flere feilfunksjoneringer enn ved skarp ammunisjon. En elektronisk variant vil kunne gi soldater simulering av skarpskyting ved anledninger hvor det i dag bare gjennomføres tørravtrekk. Økt miljøvennlighet, bedre sikkerhet og mer realisme trekkes også fram som mulige fordeler.

MG-skyting med rødplast. På sikt kan denne typen øvingsammunisjon bli byttet ut med «elektroniske skudd». E-blanks skal foreløpig bare testes med HK416.
MG-skyting med rødplast. På sikt kan denne typen øvingsammunisjon bli byttet ut med «elektroniske skudd». E-blanks skal foreløpig bare testes med HK416.

Gründer fra Forsvarets spesialkommando

Forsvarets forum har tidligere truffet Steffen Botten som er gründeren bak E-blanks. Han har over 20 års militær erfaring, blant annet som rekrutteringsoffiser i Forsvarets spesialkommando. Det var der ideén til E-blanks dukket opp.

Steffen Botten har utviklet systemet som kalles E-blanks.
Steffen Botten har utviklet systemet som kalles E-blanks.

Det skjedde under en øvelse med fallskjermjegertroppen. Spesialjegere skulle komme inn og befri soldatene som var tatt til fange. Men da aksjonen startet, var det mye klikk på våpnene på grunn av løspatronene som ikke fungerte.

– I etterkant begynte jeg å tenke på om det fantes andre måter å gjøre dette på. Løsammunisjonen har nesten vært uforandret siden den ble oppfunnet. Hvorfor kan man ikke erstatte denne med en elektronisk løsning som likevel gir følelsen av å skyte med skarpt med lydeffekt, rekyl og munningsflamme?

– Da fant jeg ut at jeg ønsket å lage et slikt produkt, sier Botten.

Med på laget har han fått Rolf Inge Roth. Han er tidligere sjef for Marinejegerkommandoen og overtok som leder i selskapet GreenAmmo i 2019.

– Vi har sendt E-blanks på testing, blant annet i USA og Storbritannia. Basert på tilbakemeldingene har vi gjort en rekonstruksjon med ny teknologi og mekaniske løsninger, sier Botten.

Elektroniske skudd

Kort forklart fungerer E-blanks på denne måten: Sluttstykket på våpenet tas ut og erstattes av en elektronisk variant. Magasinet inneholder en høyttaler og kan lades med 30 elektroniske skudd. Det gjøres med to knapper og et display som viser antallet patroner. Når man trykker på avtrekkeren kommer skarpe smell fra en innebygd høyttaler. En rekylmodul og et lysglimt fra munningen av våpenet skal gjøre opplevelsen så realistisk som mulig.

Nå skal systemet brukes til trening ved Hærens våpenskole i forbindelse med riflekurs på HK416. Hensikten er å vurdere om systemet vil gi økt effekt i styrkestrukturer i Forsvaret.

– Elektronisk løsammunisjon er ment som et supplement til, og på sikt en erstatning, av dagens løsammunisjon/treningsammunisjon, står det i dokumentet fra Forsvarsmateriell.

For ordens skyld: Journalist Svein Arstad gjennomførte verneplikten som fallskjermjeger i 2003-04, mens gründer Steffen Botten ikke jobbet i Forsvaret i perioden 1997-2006. De to har aldri møttes eller vært i kontakt med hverandre før denne saken.

Powered by Labrador CMS