Kultur:

John S. Jamtli lager tegneserie om Tirpitz og de norske agentene som jobbet i skyggene for å få has på det tyske slagskipet.

I skyggen av Tirpitz

Aksjonene mot slagskipet Tirpitz er nesten som en James Bond-film, mener John S. Jamtli. Han lager tegneserie med Nord-Norges svar på agent 007 i hovedrollen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg ble veldig fascinert av historien om Tirpitz og hvordan man prøvde å senke skipet. De allierte forsøkte ulike metoder; alt fra bemannende torpedoer og miniubåter til «jordskjelvbomber» på flere tonn.

– Det hørtes nesten ut som en James Bond-film. Når jeg i tillegg fant ut at Nord-Norges egen «007», Torstein Raaby, var med på aksjonene, da måtte det bare bli ny tegneserie, forteller John S. Jamtli.

Han er tegneserieskaper og har laget flere illustrerte historier med utgangspunkt i 2. verdenskrig. Nå jobber han med neste prosjekt som har fått tittelen «Sabotør: skyggen av Tirpitz».

Fikk du med deg denne: Samuel Klein lager tegneserier om Billy – har selv aldri vært i militæret.

En av planene for å senke skipet var å bruke bemannede torpedoer.

Bemannet torpedo

Etter planen skal det lanseres neste år. Jamtli oppdaget historien om det tyske slagskipet da han bodde i Tromsø i 2011. Litt utenfor byen ligger et museum som forteller om det enorme krigsskipet som ble senket ved Håøya i november 1944.

– Hva fascinerte deg mest med denne historien?

– Det var først og fremst fortellingen om de bemannede torpedoene, hvor sabotører rett og slett skulle ri på torpedoer som skulle brukes til å senke skipet. Det syntes jeg var helt utrolig. Dessverre fikk de ikke gjennomført oppdraget da torpedoene forsvant under overfarten på grunn av kraftige bølger, forteller Jamtli.

Konstant trussel

Tirpitz var gjennom flere år en hodepine for de allierte. Det 251 meter lange skipet var bestykket med noen av de største skipskanonene som noen gang er laget. Winston Churchill var svært opptatt av å senke Tirpitz som var en konstant trussel mot allierte skip og Murmansk-konvoiene som seilte med krigsmateriell til Sovjetunionen.

Tegneserie-skaper John S. Jamtli.

Men å ta knekken på Tirpitz var ingen smal sak. Godt pansret og med 30 centimeter stål i skipssiden kunne skipet tåle mye juling.

– Jeg har brukt mye tid på å få detaljene riktig. Jeg har studert 3D-modeller og konstruksjonstegninger. Jeg fant også ut at det var et Spitfire-rekognoseringsfly som ble skutt ned av Tirpitz i Fættenfjorden. Jeg kom i kontakt med en gjeng i England som jobbet med å restaurere flyet. De har fått sett tegninger jeg har laget av Spitfire-flyene og godkjent disse.

– For meg er det viktig å få detaljene så riktig som mulig, sier Jamtli.

Nord-Norges svar på James Bond

Underveis i arbeidet lærte han mer om hvordan norske motstandsfolk bidro med å samle opplysninger om skipet. De brukte radiosendere og sendte opplysningene til England. En av disse var Torstein Raaby. Under krigen var han del av et agent-nettverk som rapporterte om tyske flåtebevegelser. Ved hjel av to radiosendere sendte motstandsgruppene meldingene om posisjonene til Tirpitz.

– I tegneserien følger vi Raaby og Karl Rasmussen. Jeg vil ikke røpe for mye, men de brukte noen utrolig kreative måter for å komme seg innpå skipene.

– Jeg vil si at Torstein Raaby er Nord-Norges svar på James Bond. Arbeidet til de norske agentene var en viktig brikke i arbeidet med å senke to av nazistenes største og mest fryktede krigsskip, sier Jamtli.

Les mer: Se de unike bildene fra frigjøringen 1945.

Sabotør-historie

Etter flere forsøk lyktes det til slutt å få has på det enorme krigsskipet.

12. november 1944 fløy en skvadron med 32 britiske Lancaster-bombefly til Tromsø hvor Tirpitz lå stasjonert. Skipet ble truffet av «Tallboy»-bomber som veide over fem tonn. Skipet kantret og ble liggende med kjølen i været på grunt vann.

– Det er jo egentlig en perfekt sabotør-historie, mener tegneserieskaper John S. Jamtli.

– Jeg ble overrasket over hvor lite jeg visste om denne dramatiske historien på forhånd. Det er en fortelling som har så mange spennende elementer; om et krigsskip som var Hitler store stolthet, teknologien som ble utviklet og agentene som jobbet under nesa på tyskerne, sier Jamtli.

– Det er jo egentlig en perfekt sabotør-historie.

Powered by Labrador CMS