Nyheter

MARINE ONE: Et nytt helikopter av typen VH-92A ventet USAs president Joe Biden på Chicagos O'Hare internasjonale flyplass 19. august

Biden fløy jomfrutur i nytt presidenthelikopter

Den siste av 23 maskiner er overlevert det amerikanske forsvaret. Dermed overtar VH-92A oppdraget med å fly den amerikanske presidenten.

Kortversjon:

  • De nye VH-92A-helikoptrene, brukt til å transportere USAs president, har erstattet de eldre modellene som har vært i bruk siden Vietnamkrigen.
  • President Joe Biden benyttet et av de nye Marine One-helikoptrene for første gang da han reiste til Chicago for å delta på demokratenes landsmøte.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I forrige uke mottok det amerikanske forsvaret de siste av 23 nye VH-92A Patriot-helikoptre, skriver Defense News. Overleveringen av den siste maskinen ble markert med en seremoni ved Sikorskys fasiliteter i Owego i delstaten New York 14. august. 

– Leveransen er en milepæl og et nytt kapittel i marinekorpsets historie med å transportere USAs president, sa generalløytnant Bradford Gering, som er nestkommanderende for luftdelen av US Marine Corps. 

Første tur

De nye helikoptrene er lakkert med den samme mørkegrønne fargen på flykroppen og hvite tak som sine forgjengere. 

Mandag ankom president Joe Biden Chicago med Air Force One, og gikk deretter om bord i et av de nye Marine One-helikoptrene. 

Jomfruturen med helikoptret gikk til parkeringsplassen ved Chricagos Soldier Field, som ofte er brukt som landingsplass når presidenter har vært om bord. Samme kveld deltok han på demokratenes landsmøte.

PÅ BAKKEN: President Joe Biden og førstedame Jill Biden på vei ut av helikoptret etter dets jomfrutur som presidenttransport.

Dermed erstattet de nye Marine One-helikoptrene de eldre, som i noen tilfeller har vært operative siden 1970 og omtales som å være fra Vietnam-tiden. 

De nye VH-92-maskinene har vært i tjeneste i flere år allerede, men det er først nå de har overtatt oppdraget med å transportere presidenten.

Svidd gress

Av de 23 nye maskinene skal to brukes til tester, mens resten av flåten skal settes inn i operativ tjeneste. 

Det skal være nok helikoptre til at avdelingen skal kunne fly presidenten, trene piloter og resten av besetningen, og at maskinene kan stå på bakken for vedlikehold. 

Det var president Barrack Obama som satt startskuddet for anskaffelsen, som har hatt noen utfordringer underveis. 

De første maskinene var i luften under president Donald Trump, men det var utfordringer med både sikre kommunikasjonssystemer for at presidenten skal kunne ha fortrolige samtaler og kunne gi ordre i en krisesituasjon. 

I tillegg har det vært noe trøbbel med at helikoptrene har svidd merker i plenen utenfor Det hvite hus. 

1986: President Ronald Reagan og førstedame Nancy på vei ut av Marine One ved Det hvite hus i september 1986 etter sommerferie på ranchen deres i California.
1992: President George H. W. Bush og førstedame Barbara går om bord i Marine One på plenen utenfor Det hvite hus i 1992 for å delta på det republikanske landsmøtet i Houston i Texas.
Powered by Labrador CMS