Nyheter:
HV-sjef tar over Sivilforsvaret
Tore Ketil Stårvik mener Sivilforsvaret må bli bedre på å varsle i krise og krig, og beskytte sivilbefolkningen.
Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
53-åringen fra Ottestad i Hedmark har tidligere holdt kurs i operativt lederskap og «Krigens folkerett» for ansatte i Sivilforsvaret. Nå skal han ta på seg oppgaven å omstille etaten med 250 fast ansatte og 8000 tjenestepliktige, fordelt på 20 distrikter.
– Det blir mye reising i starten for å gjøre seg kjent med organisasjonen og de ansatte, sier Stårvik som begynner som sjef for Sivilforsvaret 1. april 2019.
Han mener noe av det viktigste for Sivilforsvaret blir å revitalisere fokuset på krise og krig og beskyttelse av sivilbefolkningen.
Forlater Heimevernet
Han forlater rollen som sjef for HV-05, og Forsvaret hvor han har jobbet siden 1985, blant annet med bakgrunn i artilleriet.
– Det har vært en flott tid. Det har vært en spennende og utfordrende reise gjennom endring og omstilling, og gjennom mange krig og konfliktområder i verden. Den erfaringen skal jeg ta med meg inn i Sivilforsvaret.
– Kjernen i Forsvaret og Sivilforsvaret er lik. Det handler i bunn om å beskytte sivilbefolkningen i fred, krise og krig.
Stårvik mener Sivilforsvaret må ta i bruk moderne virkemidler for å varsle befolkningen. Alle er ikke nær nok til å høre signalet fra Sivilforsvarets rundt 1250 vaslingsanlegg. Alle lytter heller ikke til radio.
– Vi må i større grad bruke sosiale medier, og nå folk via smarttelefonene. Vi må ta i bruk flere verktøy enn det vi gjør i dag, sier han.
– Ved en truende hendelse, uansett art, må vi raskt kunne nå flest mulig for beskyttelse og evakuering. Det er kjernevirksomheten til Sivilforsvaret.
Veteran fra Irak og Afghanistan
Stårvik har internasjonal tjeneste fra Libanon, Kosovo, Irak og Afghanistan. Han har arbeidet i Nato og har en mastergrad fra Forsvarets høgskole hvor han også har jobbet som hovedlærer. Ved høgskolen fordypet han seg i nasjonal krisehåndtering og beredskap.
Stårvik tror ikke at overgangen fra å jobbe tett på totalforsvaret som distriktsjef i Heimevernet, til den sivile etaten blir for stor. Han forteller at det er vemodig å forlate Forsvaret etter 33 år, men at det var rett tidspunkt å gjøre noe annet. Jobben som sjef for Sivilforsvaret var en for stor mulighet å si nei til.
– Jeg mener vi har fått en bedre beredskap, og har kommet mye lenger med tanke på samvirke mellom beredskapsetatene enn der vi var 22. juli 2011. Vi har senere vist at de ulike etatene samvirker godt i krise, sier Stårvik.
Han peker blant annet på flommen i Skjåk høsten 2018 som et eksempel der samarbeidet fungerte godt.
– Jeg håper at det ved opprettelsen av ny statsrådspost for samfunnssikkerhet at det blir lettere å få forståelse for de utfordringene vi nå står overfor.
– Vi må få på plass riktige tiltak for å utvikle etaten og med det evnen til beskyttelse av befolkningen.