Meninger

MISFORSTÅR: Redaktøren av Sør-Varanger Avis tegner et skremmebilde av Heimevernets uniform på jobben-dag, skriver Roger Kristiansen. Her ser vi en HV-soldat under en øvelse.

Skivebom fra en redaktør som spiller på frykt

Som HV-soldat som har båret uniformen med stolthet og respekt i over 20 år.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Send inn kronikker og debattinnlegg til Forsvarets forum her.

Ansvarlig redaktør i Sør-Varanger Avis, Gunnar Sætra stiller seg kritisk til Heimevernets «uniform på jobben-dagen» som skal gjennomføres for andre gang 6. desember i år.

Sætra går så langt å kalle dette «militær maskerade på jobben» og at «det ikke er bra at militære ledere svekker respekten for uniforma».

Innleggforfatter er Roger Kristiansen, områdesjef for HV i Varanger.

Han har selvfølgelig rett til å mene og ytre dette, men jeg tenker at Heimevernets begrunnelse treffer meget godt, - som er å vise «arbeidsgivere, kollegaer, venner, familie, medstudenter og andre innbyggere i landet at HV er en del av den nasjonale beredskapen og på den måten få anerkjennelse for den innsatsen de gjør som HV-soldater».

Som HV-soldat som har båret uniformen med stolthet og respekt i over 20 år samtidig som jeg har hatt sivile jobber i det private og det offentlige...

Jeg tenker at dette også er med på å gi HV-soldaten stolthet og respekt for den innsatsen de gjør under utførelse av sin verneplikt. Verneplikten i Norge et viktig prinsipp i samfunnskontrakten mellom borgerne og staten om å verne om sitt land.

Forsvaret av Norge

I Norge er det innført allmenn verneplikt som gir både kvinner og menn lik plikt til å verne om sitt land. Dette er det stor politisk enighet om i dag, da forsvaret av Norge er et ansvar som prinsipielt sett påhviler oss alle. Det er samtidig en stor andel av samfunnet som aldri får delta i denne verneplikten, da dagens forsvar kun har behov for en liten andel av oss.

Redaktøren trekker fram at sjansene øker for rot med rollene til de som bærer uniform. Dette er jeg uenige med redaktøren om. Som HV-soldat som har båret uniformen med stolthet og respekt i over 20 år samtidig som jeg har hatt sivile jobber i det private og det offentlige, så er jeg meget klar over de ulike rollene som pålegges oss.

Uniform på jobben-dagen vil være med på å forankre verneplikten og ikke minst vise resten av samfunnet at forsvaret av landet er «deg og meg», det såkalte folkeforsvaret som har knytning til alle samfunnslag uavhengig av kjønn, stilling, religion, fattig som rik. Her er alle med.

Spiller på frykt

Det som overrasker meg mest, er når Sætra går så langt som å sammenligne Norges militærmakt med Russland og kalle uniform på jobben-dagen i Heimevernet for en militarisering av samfunnet.

Jeg håper Gunnar Sætra erkjenner at denne saken har flere sider og at han møter «uniform på jobben-dagen» med åpne øyner og får fram det positive med dette.

Han spiller i tillegg på at det skal være en frykt i samfunnet for uniformerte soldater, noe som jeg aldri har opplevd. Hva hans mål med dette er, foruten om å komme med billige poeng kommer ikke helt fram, men jeg håper at han skjønner at han kritiserer det organet som i ytterste konsekvens skal sikre og forsvare dagens demokrati og ytringsfrihet og ikke minst sikre vår frihet.

Jeg håper Gunnar Sætra erkjenner at denne saken har flere sider og at han møter «uniform på jobben-dagen» med åpne øyner og får fram det positive med dette.

For som alle kjenner til - Frihet er ingen selvfølge!

Dette innlegget var først publisert i Sør-Varanger Avis.

Powered by Labrador CMS