Politimester Ida Melbo Øystese ved Øst politidistrikt sammen med distriktssjef for HV01, kommandørkaptein Marit Strengen og distriktssjef HV02, Oberst Thor Andreas Kårsten.
Politimester Ida Melbo Øystese ved Øst politidistrikt sammen med distriktssjef for HV01, kommandørkaptein Marit Strengen og distriktssjef HV02, Oberst Thor Andreas Kårsten.

HV takket av i Svinesund: – Uten dere hadde vi ikke lykkes

250 soldater fra Heimevernet ble takket for innsatsen på grensen til Sverige i forbindelse med koronapandemien da oppdraget ble avsluttet mandag.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

HV01 og HV02 ble takket av i Svinesund mandag, etter å ha bistått politiet med utvidet grensekontroll mot Sverige siden 24 mars. For å hindre spredning av koronaviruset, har myndighetene bestemt at personer som krysser grensen skal i karantene i to uker.

– Jeg mener at vår felles innsats i forbindelse med forsterket grensekontroll har vært et viktig bidrag til at vi i dag har et langt lavere smitterate per person. Uten dere hadde vi ikke lykkes, sa politimester Ida Melbo Øystese i sin tale under markeringen.

Øystese takket på vegne av politiet for innsatsen både på Oslo lufthavn, der HV-soldater bistod frem til 7. april, og de siste ukenes innsats på grensen.

– Norge har klart det andre land sliter med. Vi har fått smitten under kontroll. Oppdraget har nå vært annerledes enn det Heimevernet er trent for, og sett fra vårt ståsted har dere løst oppdraget på en forbilledlig måte.

Positive til bistanden

Politimester Ida Melbo Østese holdt en tale for HV-soldatene som har bistått ved grensen til Sverige.
Politimester Ida Melbo Østese holdt en tale for HV-soldatene som har bistått ved grensen til Sverige.

Distriktssjef i HV01, Marit Strenger, sier at rundt 250 soldater har bidratt med grensekontroll på Svinesund. Hun erfarer at både politiet og sivilsamfunnet, i tillegg til soldatene selv, har sett positivt på bistanden.

– Alle soldatene som jeg har snakket med sier at det meningsfullt å bidra når det er krise, og føle på det at de har gjort noe nyttig for landet vårt, som vi kommer til å ha med oss resten av min generasjon i hvert fall. Og kanskje er dette den eneste store krisen vi har, sier hun til Heimevernsstaben.

Øst politidistrikt har fått tilført midlertidig politiressurser til å ivareta rollen som HV har hatt ved grenseovergangen.

– Det betyr at vi har ressurser nok til oss selv og derfor naturlig å avslutte bistanden vi til nå har fått fra HV, sa Øystese.

Flere distrikter avslutter

Distriktssjef Strenger sier HV ikke anser seg som ferdige med oppdraget, men at de gjør seg klare til nye oppdrag i fremtiden.

– Jeg håper politiet ser oss som en relevant ressurs og kan brukes igjen.

Tirsdag avsluttes også oppdraget for HV-soldater som er utplassert i Nordland og Troms. Støtten både i Innlandet og Finnmark opprettholdes inntil videre, ifølge Heimevernsstaben.

Powered by Labrador CMS