Nyheter:

Bildet viser Innsatsstyrke Rype. Flere HV-øvelser er allerede avlyst denne høsten.
Bildet viser Innsatsstyrke Rype. Flere HV-øvelser er allerede avlyst denne høsten.

Flere HV-øvelser er avlyst eller utsatt

Distriktssjefene bestemmer, sier HV-ledelsen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Om trening kan gjennomføres vil bli vurdert fortløpende, i hvert enkelt distrikt – i dialog med lokale helsemyndigheter, sier kommunikasjonssjef Per Gunnar Grosberghaugen til Forsvarets forum.

– Innkallinger er sendt ut, så er det lokale distriktssjefer som må avgjøre, sier han.

– Det er store lokale forskjeller i smittefare.

Flere avlyser

På grunn av fare for korona-smitte, sendte Bergenhus heimevernsdistrikt (HV-09) torsdag ut pressemelding om at øvingsaktivitet i syv avdelinger er utsatt til etter nyttår.

Flere andre distrikter har utsatt eller avlyst øvelser de siste ukene.

HV-02 (Oslo) har innstilt sin trening. HV-14 (Sør-Hålogaland) har avlyst. Det har også HV-16 (Nord-Hålogaland) gjort – på grunn av lokale smitteutbrudd. I HV-17 (Finnmark) er store deler av øvingsvirksomheten avlyst.

I forrige uke skrev Forsvarets forum om HV-soldatene på øvelse i Kongsberg som reagerte på mangel på smittevern under øvelsen.

Onsdag 4. november avlyste HV-03 (Telemark og Buskerud) høstens planlagte øvelse.

– Vi har hele tiden sagt at smittevernet tas på alvor, og at all aktivitet gjøres i tett samarbeid med sivile helsemyndigheter. Derfor har vi nå tatt avgjørelsen om at øvelsen avlyses, og da etter god dialog med kommuneoverlegene i nærteigen, sier sjef for HV-03, oberstløytnant Morten Sundal i en pressemelding.

Har trent tidligere i høst

Øvelsen skulle ha startet den 9. november og gått frem til den 14. november. Den ville omfattet fem områder, en innsatsstyrke og deler av distriktsstaben.

– Selv om vi har gode rutiner og tiltak for å ivareta smittevern, så vil vi aldri kunne være helt sikre, derfor er dette en riktig avgjørelse under rådende forhold. Selv om det er uheldig at ikke alle soldatene får trent i år, har vi likevel fått trent størsteparten av distriktet tidligere i høst. At øvelsen blir avlyst er ikke noe vi tar lett på, men sikkerheten for mannskapene og det sivile samfunnet går foran. Vi i HV ønsker ikke at kilden til en omfattende smitte skal skje på grunn av en øvelse hos oss, sier oberstløytnanten.

Powered by Labrador CMS