Meninger
HV-soldater ble konfrontert av væpnet politi – overraskende?
Det er ikke tilstrekkelig i etterkant å bedyre at man skal «lære av hendelsen».
ØVELSE: Illustrasjonsfoto fra masseskadeøvelse på og rundt Knutepunkt Strømsø i Drammen i 2021.
Foto: Krister Sørbø, Forsvarets forum
Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens meninger.
Send inn kronikker og debattinnlegg til Forsvarets forum her.
En gruppe heimevernssoldater i uniform på forhåndsvarslet øvelse, i egen teig, ble «konfrontert» av sivilt bevæpnet politi har naturlig nok skapt overskrifter i media, inklusive i Forsvarets forum.
Hendelsen viser en foruroligende mangel på koordinering og forståelse fra politiets side overfor Forsvarets øving og forflytting i det offentlige rom.
Hendelsen beskrives slik, blant annet i Forsvarets forum:
«Heimevernssoldater på skyteøvelse i Gjesdal i Rogaland ble overraskende konfrontert av væpnet politi. Det sier distriktssjef for HV i Agder og Rogaland Øystein Fossum Nilsen til Stavanger Aftenblad.
Politiet hadde fått melding om én eller flere personer som var bevæpnet, og rykket ut.
– Det er skummelt at soldatene i sitt hode er i en øvingssituasjon. De leker at de har skarp ammunisjon og opptrer deretter når de blir konfrontert, sier Nilsen.
Distriktssjefen sier at noen av soldatene tok til våpnene sine i hendelsen. De hadde løsammunisjon i våpnene.»
Jeg er ikke enig i beskrivelsen at HV-soldatene «leker», men utover dette kunne hendelsen gått ille for de involverte.
Hendelsen gir grunn til å reise spørsmål om ikke politiet sender ut meldinger om pågående HV-øvelser til sine patruljer innenfor eget operasjonsområde.
Det er opplyst at politiet var varslet om øvelsen på forhånd. Tok ingen i politiet kontakt med HV-distriktet når meldingen om «en eller flere bevæpnede menn» tikket inn, for å sjekke om dette kunne ha sammenheng med den varslede øvelsen?
Det kan reises mange spørsmål og sikkert fordeles fortjent kritikk etter konfrontasjonen. Vi må ta inn over oss at det har vært for mange slike episoder. Med den nye (u)sikkerhetssituasjonen vi står overfor vil antall hendelser antakelig øke om ikke effektive grep tas. Det er ikke tilstrekkelig i etterkant å bedyre at man skal «lære av hendelsen».
Det er en kjensgjerning at etter at det ikke lenger er krav om avtjent førstegangstjeneste før opptak på Politihøyskolen, har kjennskapen til Forsvaret blitt stadig tynnere i politiets rekker.
En måte å forebygge mot denne type uønskede hendelser kunne være å bruke noen timer av opplæringen for alle kull på Politihøyskolen om HV og deres oppdrag og øvingsmønster.
Heimevernet tilbød i 2016 Politihøyskolen å stille med personell for å gi studentene (og andre interesserte) grunnleggende kunnskap om HV, dets oppdrag, utrustning, operasjonskonsept med videre. Jeg opplevde da at det var liten interesse for dette fra Politihøyskolens side.
Ideen bør kanskje tas opp igjen?