Nyheter:
Raset i Gjerdrum: Forsvaret på plass med droner og brolegger
Ingeniørbataljonen bistår med en brolegger som skal kunne kjøres inn i rasområdet og kan ta mannskaper inn til ett eller flere hus inne i jordmassene.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Gjennom hele natt til fredag har det blitt kjørt inn grus og stein for å kunne stabilisere veien inn til skredområdet i forbindelse med redningsarbeidet i Gjerdrum.
Lastebiler har kjørt fram og tilbake ved skredområdet gjennom natten, skriver Romerikes Blad.
– Disse har kjørt inn stein og grus for å stabilisere veien inn til skredet slik at vi kan få plass en brolegger fra Forsvaret. Broleggeren vil bli brukt for at vi skal komme oss inn til et eller flere hus inne i skredet. Slik at vi kan gå inn med mannskaper for å gjøre søk, sa innsatsleder Roy Alkvist tidligere fredag.
Den øvre delen av kjøretøyet sklir ut til en 26 meter lang bro. I tillegg til broleggeren vil mannskapene bruke markforsterkningsmatter til å forsterke underlaget.
Broleggeren fra Forsvaret er fraktet til Gjerdrum, men den er foreløpig ikke tatt i bruk fordi den regnes som for tung for det aktuelle området i skredet hvor det nå søkes i.
Nødetatene har isteden lagt ned styrofoam-plater som vil ligge som dominobrikker nede på gjørma i skredområdet. Dermed kan de bevege seg mer trygt der nede, opplyser politiet.
Forsvaret bidrar også med spesialtrente hunder, droner fra FSK, HV-soldater fra innsatsstyrke Derby i HV-02, Bell- og Sea King-helikoptre, samt Orion-fly.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Fant død person
Én person ble fredag funnet død. Politiet opplyser at den omkomne ikke er identifisert. Derfor er det formelt fortsatt ti savnede etter skredet.
Fredag ettermiddag senket mørket seg over det enorme skredområdet i Ask i Gjerdrum kommune for tredje gang. Men leteaksjonen fortsetter med uforminsket styrke, framholder politiet.
– Mørket kommer, men det hindrer oss ikke i de planene vi driver med og som vi legger for resten av kvelden og natten, sier innsatsleder Roger Pettersen.
De siste dagene er to hunder blitt funnet i live i skredmassene, senest sent torsdag kveld. Nødetatene har håp om å også finne mennesker i live.
– Vi har fullt fokus på å finne overlevende. Vi har planlagt med at vi kan få flere funn av overlevende, men er også forberedt på at vi kan finne flere døde, sier Pettersen.
Fredag klokken 17 avsluttet bakkemannskapene sitt arbeid i skredområdet for dagen, og de vil gjenoppta arbeidet lørdag morgen ved dagslys. I mellomtiden fortsetter søket med droner og varmesøkende kameraer gjennom kvelden og natten.
Helseberedskapen trappes opp
Samtidig som den døde personen ble bekreftet funnet, sier helsevesenet at de har trappet opp bemanningen for å kunne ta imot eventuelle overlevende. Innsatsleder helse Bjørn Nuland sier at de fremdeles har tro på å finne overlevende drøyt to og et halvt døgn etter skredet.
– Nå har vi funnet en omkommet, men vi er fortsatt i trua om at vi skal finne overlevende. Det har vi inntil vi får andre medisinske vurderinger eller at man har søkt gjennom skredområdet såpass godt, sier Nuland til NRK.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Risikabel operasjon
Fredag bidro et kriseteam fra Sverige til å undersøke en bolig nede i den røde sonen. Det svenske bistandsmannskapet har spesialkompetanse på sammenraste bygninger og infrastruktur.
Operasjonen var et samspill mellom de svenske mannskapene og bistandsstyrkene i Norge, blant annet Forsvaret.
– Dette er en risikabel operasjon, men det er på bakgrunn av analyser at vi nå ønsker å gjøre dette, sier innsatslederen.
Redningsmannskaper gikk fredag formiddag inn nede på skredområdet for å undersøke rester av boliger i Gjerdrum, opplyser politiet.
– Vi er nede med mannskaper fra Usar, og vi har også politihunder inne, samt støtteapparat for å kunne få folk fort ut dersom nødvendig, sier innsatsleder Roy Alkvist i politiet.
Operasjonen startet ved 11.30-tiden fredag formiddag.
Stabilt område
Huset nødetatene skulle ta seg inn i, er et av dem som ble forflyttet store avstander i skredet. Ifølge Alkvist ligger det i den nedre delen av det som omtales som den røde sonen.
– Infrastrukturen på bygningsmassen er såpass intakt at vi kan klare å ta oss inn der, sier han.
Torsdag tok redningsmannskaper seg ned i skredområdet for første gang etter at risikorapporter pekte på at det var forsvarlig.
– Det er et av de bedre områdene når det gjelder stabilitet, sier regionsjef Toril Hofshagen i NVE.
Snør tett
Været har vært veldig skiftende i Gjerdrum den siste tiden, og tidvis har det snødd kraftig. Fredag formiddag var det mye nedbør ved skredområdet.
Fremdeles er det en veldig ustabil situasjon ved skredet, ifølge Hofshagen.
– Det er viktig å melde at vi ved hjelp av dronebilder i natt ser at det er gått nye avskallinger i skredgropen. Det er fortsatt en ustabil situasjon i skredgropen som må overvåkes nøye, sier hun.
Hun sier det fortsatt er fare for nye skred, noe som er en utfordring for det allerede krevende redningsarbeidet. Torsdag raste nye husstrukturer ned i skredgropen, og det er stadig fare for flere ras.
Flere land har tilbudt bistand
Skredulykken i Gjerdrum har vakt internasjonal oppsikt. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide har blitt kontaktet av kolleger rundt om i verden, som har spurt om landet kan bistå.
– Vi ser at både fra europeiske land og andre, så strømmer det inn forespørsler om vi trenger hjelp, og det kommer sympatierklæringer. Jeg har fått veldig mange meldinger fra mine europeiske kollegaer, og jeg fikk melding fra min canadiske kollega i går, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide til TV 2.
Allerede i timene etter skredulykken mottok hun de første forespørslene om hjelp, både i form av formelle og uformelle henvendelser.
– Dette er åpenbart noe som hele verden har hørt om, og de uttrykker veldig sterk sympati for det som har skjedd, sier hun.