Nyheter

FOR SALG: Åsegarden leir i Harstad legges ut for salg bare tre år etter at Forsvaret solgte eiendommen.

Frp-politiker foreslår å ekspropriere nedlagt leir

Stortingsrepresentant Per-Willy Amundsen ønsker at Forsvaret skal bruke Åsegarden leir i Harstad til utdanning. Om selger ikke senker prisen på 120 millioner, foreslår Frp-politikeren å ekspropriere leiren.

Publisert Sist oppdatert

Kortversjon:

  • Åsegarden leir i Harstad ble solgt for 21 millioner kroner i 2021, men er nå til salgs for 120 millioner kroner.
  • Stortingsrepresentant Per-Willy Amundsen kritiserer det opprinnelige salget og foreslår å kjøpe leiren tilbake for militær utdanning.
  • Forsvarsminister Bjørn Arild Gram avviser forslaget om gjenkjøp og påpeker at leiren ikke er aktuell for fremtidig militær bruk.
  • Eiendommen har økt i verdi på grunn av utleie og forbedringer, men det er usikkerhet om den vil selges til prisantydningen.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

Den tidligere militærleiren Åsegarden i Harstad ble nylig lagt ut for salg for 120 millioner kroner.

Det skjer bare tre år etter at Forsvaret kvittet seg med leiren for 21 millioner kroner. 

– Forsvarets salg av Åsegarden leir er et godt eksempel på et av mange svært ukloke billigsalg av forsvarsinfrastruktur som aldri burde skjedd, sier stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet (Frp) Per-Willy Amundsen til Forsvarets forum.

Han har lenge vært kritisk til salget i 2021, men når leiren kanskje selges for seks ganger høyere beløp igjen, økes frustrasjonen.

– Det var en tragedie da det skjedde, bare måneder før Russlands invasjon av Ukraina. Tenk alt vi har avhendet i dette landet. Det er gjort så mange dumme vurderinger de siste ti årene, jeg har ikke ord, sier han. 

Foreslår militær utdanning 

Nylig ble det klart at deler av leiren ligger an til å bli brukt som asylmottak. I den forbindelse uttalte han til NRK at forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) burde gripe inn og kjøpe tilbake leiren.

Regjeringen har nemlig gitt Forsvaret i oppdrag å utrede militær utdanningskapasitet i Nord-Norge, i tråd med langtidsplanen.

– Vi kan ikke belage oss på å fly inn militært personell med rutefly når alarmen går. Derfor må den nordnorske befolkningen ta et større ansvar, slik man gjorde før, sier Amundsen. 

Frp-politkeren fra Harstad mener at utdanning i nord også kan skje andre steder, men synes Åsegarden er et «hett alternativ». Harstad er en tidligere garnisonsby, og Trondenes leir, som fortsatt er i drift, ligger i byen. 

– Etter mitt syn bør Forsvaret vurdere å kjøpe Åsegarden tilbake, men man bør ikke akseptere beløpet som kreves. Det er fullt mulig å ekspropriere eiendommen til en langt rimeligere pris, sier Amundsen.

Uaktuelt 

Bjørn Arild Gram poengterer overfor Forsvarets forum at det var Amundsens parti Fremskrittspartiet som sammen med Høyre foreslo i langtidsplanen av 2016 å legge ned Åsegarden leir. 

Leiren er ikke nevnt en eneste gang i den nye langtidsplanen som ble vedtatt i år, og et gjenkjøp kommer ikke til å skje denne gangen, bekrefter Gram. 

ENGASJERT: Per-Willy Amundsen har sterke formeninger om Åsegarden leir.

– Åsegarden er ikke lenger en av Hærens garnisoner og har derfor ikke blitt vurdert som en aktuell lokasjon for fremtidig utdanningskapasitet eller annen militær virksomhet i ny langtidsplan for Forsvaret, skriver Bjørn Arild Gram i en e-post til Forsvarets forum. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Vi har ingen planer om å kjøpe den tilbake, skriver han. 

Forklarer prislappen

Per-Willy Amundsen tviler på at eiendommen selges for prisantydningen på 120 millioner kroner.

– Eierne av Åsegarden leir tror de kan gjøre superprofitt i størrelsesorden 100 millioner etter å ha hatt det i eie i kun tre år. Det vil de ikke lykkes med, sier han.

Det er eiendomsselskapet Ulrix Eiendom som sitter på Åsegarden. Leiren huser 27 bygg som ble oppført mellom 1952 og 1990.

Tiger næringseiendom har fått oppdraget med å selge leiren, og rådgiver for næringseiendom Knut Berg Jenssen er ikke enig i Amundsens verdivurdering. 

– Det får stå for hans regning. Jeg trenger ikke å legge meg opp i hans politikk, og han trenger ikke å legge seg opp i verdisetting av næringseiendom. Der er vi like ukvalifiserte, sier Jenssen. 

FORSVARSSTIL: I messa på Åsegarden ble soldater servert mat. Nå er det private aktører som bruker arealene.

Han forklarer den voldsomme verdiøkningen til Åsegarden slik:

– Det har skjedd ganske mye med eiendommen siden sist. Eieren Håkon Ulriksen har gjort en  formidabel jobb med utleie og opprenskning. Det er over seks millioner i leieinntekter i året, og det skal ikke så mye til å få fire millioner til. 

– Verdt prisen

Da eiendommen ble solgt ut av Forsvaret, var det ingen leietakere. Jenssen er dog enig med Amundsen i at salgssummen i 2021 var lav.

– Sammen med Olavsvern, ble leiren solgt for slikk og ingenting. Per definisjon ble den solgt for markedspris, men spørsmålet er om Forsvaret burde solgt eiendommen, sier rådgiveren. 

Markedsnivået på næringseiendom er tregt på grunn av høye rentenivåer og strenge krav om egenkapital, men Jenssen tror på et salg til prisantydning etter hvert. 

– Det er en fantastisk eiendom, og det er ingen tvil om at den er verdt prisen nå. 

– Vi tar gjerne imot bud fra departementet eller Amundsen selv, sier Knut Berg Jenssen.

Powered by Labrador CMS