Nyheter:

Over en tredjedel av årets fallskjermjegere var på trening med denne mannen

Kun 14 ble utvalgt av totalt 816 søkere.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– I 2019 var det mellom 17 og 18 ungdommer som var med jevnlig på treningene. Av disse kom sju stykker gjennom fallskjermjegeropptaket, ei jente er med i jegertroppen, to ble feltoperatører og en kystjeger, forteller major Aslak Berge.

Han jobber som rekrutteringsansvarlig ved Forsvarets personell- og vernepliktssenter (FPVS). I tillegg har han på eget initiativ satt i gang en treningsgruppe for ungdom som søker ulike spesialopptak i Forsvaret.

For ett år siden fulgte Forsvarets forum treningen som foregikk fra Gaupen skole i Ringsaker kommune. Ti ungdommer brukte store deler av søndagen på å tilbakelegge 38 kilometer med 20 kilo i sekken. Økta ble kalt for «Jegerånden» og handlet å om kunne tåle ubehag og slit over tid. De fleste som deltok på treningene siktet seg inn mot fallskjermjegeropptaket – og mange av dem kom gjennom nåløyet. 

I følge Forsvarets spesialkommando (FSK) består årets fallskjermjeger-tropp av 14 soldater. Det vil si at en stor andel av jegerne har deltatt på treningssamlingene til major Aslak Berge.

– Aslaks private initiativ til å hjelpe motiverte ungdommer til å nå sine mål er absolutt prisverdig, skriver Sjef FSK, Brage Larsen, i en epost til Forsvarets forum.

– Hans genuine interesse for å finne de rette kompetente ungdommene med motivasjon for tjeneste i Forsvaret er den absolutt viktigste grunnen til at Forsvarets jeger- og oppklaringsavdelinger har hatt svært gode søkertall i mange år.

Brage Larsen understreker at FSK ikke har noe formelt samarbeid med Berge når det gjelder treningsgrupper eller kandidaters forberedelser til opptak ved avdelingen.

– FSKs formelle samarbeid med Berge er relatert til den utmerkede jobben han har gjort med rekruttering i Forsvarets personell- og vernepliktssenter. FSK og FPVS har over tid hatt tett koordinering, dialog og samarbeid som sørger for at rett informasjon kan nå de som har søkt eller vurderer å søke opptak ved avdelingen.

– Dette har vært avgjørende for robuste søkertall i mange år.

Aslak Berge arrangerer trening for ungdom som vil søke seg til jegeropptak i Forsvaret. Det har gitt uttelling. (Foto: Ylva Seiff Berge)

816 SØKERE BLE TIL 14 JEGERE

Treningsgruppa ble startet opp i 2015, samme år som Jegertroppen i Forsvarets spesialkommando ble etablert.

– Vi startet rekrutteringen til den første troppen litt sent, så noen av jentene fikk litt dårlig tid til å forberede seg. Vi så at de var veldig robuste, men de hadde for dårlig fysikk. Derfor startet vi opp en treningsgruppe bare for jenter, forteller Berge.

Året etter var det venner av disse som ville være med. Det var ofte gutter som hadde søkt fallskjermjegeropptaket. Treningene legges til helgene og består av alt fra lange turer i området mellom Moelv og Brumunddal til trekking av traktordekk og bading i Mjøsa for å herde de unge jegerspirene.

Ungdom på trening med Aslak Berge i mars 2019. På denne økte marsjerte de minst 38 kilometer.
Ungdom på trening med Aslak Berge i mars 2019. På denne økte marsjerte de minst 38 kilometer.
Ungdom på trening med Aslak Berge i mars 2019. På denne økte marsjerte de minst 38 kilometer.
Ungdom på trening med Aslak Berge i mars 2019. På denne økte marsjerte de minst 38 kilometer.

For 2019 var det 816 søkere til fallskjermjegertroppen. Av disse ble 390 gitt sjansen til å prøve seg på FOS-jeger på Sessvollmoen i juni 2019, og 170 startet innføringsukene i forkant av opptaket. Ett år senere består troppen av 14 utvalgte soldater.


Nå er Berge i gang med en ny gruppe som søker seg til de mest krevende tjenestene. Så langt har de gjennomført 13 treninger.

– Hvor lenge kommer du til å holde på?

– Det går mye fritid når jeg skal  planlegge og gjennomføre, så nå tar jeg ett år av gangen. Men i Trøndelag er det en gjeng med tidligere og nåværende fallskjermjegere som har satt i gang en treningsgruppe på eget initiativ.

– Hva tenker du om at så mange som kom gjennom opptaket har deltatt på treningene dine?

– Det viser at gode forberedelser gir resultater. I fjor var hadde vi en god høst hvor det ikke kom snø før langt ute i desember. Derfor fikk vi mange dager hvor det var mulig å gjennomføre marsjøvelser i terrenget. Enkelte deltok totalt på 20-30 treninger og tilbakela over 800 kilometer, forteller Berge.

Gode forberedelser er viktig, understreker Brage Larsen som er sjef for Forsvarets spesialkommando. 

– Fremtidige søkere til fallskjermjeger- og jegertroppen bør trene riktig, smart og gjerne sammen med andre med samme målsetning. Søkere må sørge for å ha god grunnfysikk med fokus på kondisjon og utholdende styrke. Marsjtrening, navigasjon, og det å bli vant til å være ute i all slags vær er en stor fordel, skriver Larsen til Forsvarets forum.

– I tillegg må kandidatene være mentalt robuste, ha evne til å stå i det ubehagelige, takle det uforutsigbare og være fleksible. De som har lyst må rett og slett bestemme seg og være motiverte.

FSK oppfordrer alle som er motivert og forberedt til å søke. 

– Vi kan love en spennende, lærerik, krevende og meningsfull førstegangstjeneste, skriver sjef FSK.

VILJEN ER VIKTIGST

I følge Aslak Berge sitter den aller viktigste egenskapen for fremtidige jegere i hodet. 

– Det er ofte de ivrigste som deltar på flest treninger som kommer gjennom nåløyet. Men det er ofte vanskelig å spå på forhånd. Treningene gir et godt fysisk grunnlag. Mye handler om bruk av kart og kompass og å holde et høyt marsjtempo over lang tid. Men under opptaket må de i tillegg klare seg på minimalt med mat og søvn.

– Det viser seg nesten alltid at det er viljen som utgjør den viktigste forskjellen, avslutter Berge.


Powered by Labrador CMS