Nyheter:

Rekrutter fra Hans Majestet Kongens Gardes 6. gardekompani har utdanning i skogen.

Mangler nok kroppsnært tøy til rekruttene på Gardeskolen

I Hærens avdelinger i nord fikk soldatene nesten alt tøyet de skulle ha. Men i Elverum var det større mangler.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Allerede ved forrige kontingent identifiserte vi at det kom til å bli et problem med materiellet som er til odel og eie, sier administrasjonsbefal Trond Vegar Theimann ved Gardeskolen.

Kroppsnært tøy som ullsokker, nettingundertøy og t-skjorter står på odel- og eiesatsen til soldater i det ganske land. Ved innrykk skal rekruttene få utlevert et visst antall plagg for et år i tjeneste.

Theimann fikk under et møte mellom Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) og gardeledelsen i vår beskjed om at det kom til å bli for lite tøy til soldatene i sommerkontingenten.

– De spurte da om vi kunne gå ned til halv odel- og eiesats. På denne måten forsikret vi oss om at vi i hvert fall fikk noe tøy – for halv sats er bedre enn ikke noe, sier Theimann.

Halvannen uke uten underbukser

Rekruttene som de siste ukene har hatt innrykk på Gardskolen, har for eksempel fått utlevert tre par ullsokker i stedet for fem. Ullfrotté har de fått to sett av, fremfor tre, og det samme gjelder t-skjorter. Nytt nettingundertøy har de i likhet med noen andre av Hærens avdelinger opplevd mangler på.

– Vi var forberedt på den halve satsen. Problemet her har vel også vært at vi har gått i en og en halv uke uten boksere til herrer.

Vil du skrive et debattinnlegg om dette? Send oss ditt innlegg på debatt@fofo.no.

I starten av rekruttperioden fikk soldatene med seg to par ullboksere fra depotet på Terningmoen, men ingen av de fem parene med bomullsboksere de skulle fått utdelt. Etter snaue to uker kom sistnevnte på plass.

– I mellomtiden krysset vi fingrene for at rekruttene hadde med seg boksere hjemmefra. Men policyen er jo at det kommer en naken person til innrykk, som vi skal kle opp. Det bør også være mentaliteten til Forsvaret når det gjelder utstyr, sier Theimann.

– Vi vet at det har vært noen utfordringer når det gjelder leveranser av kroppsnært tøy, som man forventer å få inn i løpet av høsten, sier Eirik Skomedal, talsperson i Hæren.

Forsvarets forum har spurt FLO om hvorfor Gardeskolen ble bedt om å gå ned til halv odel- og eiesats, og når det er forventet at satsen fylles opp.

– FLO hadde avtalt med HMKG å tilpasse utlevering av deler av PBU-satsen, med hensyn til antall og leveransetidspunkt. Dette fordi deler av materiellet ikke var ankommet FLO sine lager i tide til selve innrykket. P.t. er utleveringen nesten komplett, skriver kommunikasjonssjef Hans Meisingset i en e-post.

Får gamle automatgevær

Ifølge Theimann har det også vært vanskelig å få tilgang på 2012-modellen av automatgæveret HK416. Den gamle modellen, med gassregulator og bred kolbe, er nå delt ut til en fjerdedel av rekruttene på Gardeskolen.

– Det virker som det ikke er nok av den nye modellen. Vi har nå fått våpen til alle – på håret – og en fjerdedel av rekruttene går med den gamle modellen, sier Theimann.

Har du tips eller innspill i denne saken? Kontakt oss på tips@fofo.no eller kontakt journalist Louise Thommessen direkte på e-post: lthommessen@protonmail.com eller via Signal +4798806282

Automatgæveret HK416 benyttes blant annet av gardistene foran slottet. Gardeskolen skal ha sagt ifra til Hans Majestet Kongens Garde (HMKG) at flere rekruttene som snart inntar Huseby leir, nå bærer en gammel modell.

– Hvordan vil det se ut foran slottet at gardistene går med forskjellige våpen? For soldatene sin del mener vi også det er ekstremt dumt å bytte våpen underveis, til et annet enn det de har blitt kjent med.

Ifølge Hærens talsperson har 2008-modellen det samme ildhåndgrepet og funksjonen som 2012-modellen.

– Så dette er ikke noe som vi legger stor vekt på, sier Skomedal.

Forsvarets forum har spurt FLO om hvor våpnene Gardeskolens rekrutter bruker er hentet fra. Meisingset sier at våpnene er flyttet internt i FLO, og ikke lånt hos andre avdelinger.

– FLO uttaler seg ikke om forsyningsstatus/forsyningskilder for våpen, skriver Meisingset videre, og presiserer at de ikke vil si noe om hvilke forsyningskilder som benyttes hvor og når i Forsvarets interne logistikk.

Rettelse: I en tidligere utgave av denne saken ble Theimann titulert som «administrerende befal». Dette ble rettet opp 2. september klokken 10.10, til «administrasjonsbefal».

Powered by Labrador CMS