Nyheter

NØDVENDIG: Soldatene ved GSV har lært at myggnetting er soldatens beste venn.

Mygg-sommer i Nord-Norge: Soldater «helt spist opp»

Varmt vær i Nord-Norge har gitt uvanlig mye mygg denne sommeren. Soldatene har gardert seg med spray og myggnetting.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det stor forskjeller på mengden mygg nord og sør i landet i sommer, melder NRK. Årsaken kan være at det har vært varmt i Nord-Norge tidligere i sommer. Rikskringkasteren meldte i juni at en nesten 50 år gammel varmerekord i Bodø, var slått.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Myggnetting, soldatens beste venn

Soldatene som gjennomfører førstegangstjenesten har merket årets mygg godt, forteller Oda Lund, som er bataljonstillitsvalgt i Artilleribataljonen.

— Jeg kom inn i januar, så har ikke opplevd sommeren her oppe før, men vi har merket myggen godt. Spesielt etter de periodene vi har hatt mye finvær har det vært svært store mengder med mygg og klegg, sier hun.

Hun forteller at blant de vernepliktige er det flere som har reagert ekstra på myggen.

— Litt uheldig ettersom vi har mye grønn tjeneste, men vi har blitt flinke til å bruke myggspray. Det hjelper!

Soldatene ved Garnisonen i Sør-Varanger (GSV) hadde tidligere bare hørt rykter om myggen i nord.

— Det ble tullet med at vi måtte spikke oss balltre for å kunne slå dem unna, skriver avdelingstillitsvalgt Marcus André Nysveen til Forsvarets forum.

– Når sommeren endelig kom tror jeg de færreste hadde forberedt seg på den store mengden mygg som møtte de på første øvelse.

— Myggnettingen ble plutselig vår beste venn. Flere kom tilbake helt spist opp. Myggen her oppe er noe for seg selv, det er helt klart.

Varmere

– Det er mer mygg og knott i år enn på mange år, og grunnen til det kan være det at det er varmere i år enn det er har vært tidligere, sier Biolog Paul Eric Aspholm ved NIBIO Svanhovd, til NRK.

I tillegg har det vært tørt lenger sør i Norge, som ikke er optimalt for at myggen skal kunne klekke.

– En viktig grunn til at myggen har hatt problemer med rekrutteringen, er at den ikke har hatt noen plass å klekke. Bekker, elver, dammer og pytter har stort sett vært tørre, sier Svein Eldar Wrånes, førsteamanuensis i biologi ved Universitetet i Agder.

Soldatsommer

Er du vernepliktig? Har du opplevd noe spennende i sommer? Send oss en mail da vel og del din historie og fine bilder med oss. Send til no@fofo.no

Powered by Labrador CMS