Nyheter
Hæren får nye termiske sikter som fanger opp varmestråling
Skarpskyttere i Hæren har tatt i bruk nye termiske sikter. Neste år får soldater i andre avdelinger også tilgang på det nye materiellet.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Det er lett å kamuflere seg for det synlige spekteret. Det er bare å sette seg bak en busk så synes man ikke. Det er vanskeligere å gjemme seg for det termiske spekteret som fanger opp varmen som en person avgir. Med den nye kapasiteten kan man også se utrustning og våpen, både dag og natt, forteller oversersjant Anders.
Han er patruljefører i Kavalerieskadronen, som er oppklaringsenheten til Telemark bataljon. Anders, som ikke ønsker å stå fram med fullt navn, har også mange års erfaring som skarpskytter og deltar som instruktør på et fireukers skarpskytterkurs på Rena.
Les mer: Dette er Forsvarets nye maskingevær
– Vi har hatt termiske kapasiteter tidligere i form av håndholdte kikkerter. Men de har vært så dårlige at vi bare har brukt de i mørket. Nå har vi nye termiske sikter som gjør at vi også kan utnytte denne kapasiteten på dagtid, forteller han.
Tatt i bruk av skarpskyttere
I øvingsområdet utenfor Rena leir er 13 skarpskyttere inne i siste uken av kurset. På programmet er eksamensskyting hvor de skal treffe mål på 800 meters avstand.
Skarpskyttere opererer som regel i par hvor den ene observerer og korrigerer ilden, ofte kalt «spotter», og den andre skyter på instruks fra observatøren.
På standplass ligger et makkerpar med skarpskyttergeværet HK417. De får noen minutter på å beregne avstand til målet før skuddet avfyres. Noen sekunder senere høres et tydelig «ping» når kulen treffer målet som består av en stålplate plassert ute i terrenget.
Som del av kurset har de også tatt i bruk de nye termiske siktene som Forsvaret har anskaffet.
To varianter
Siktene kommer i to varianter som begge er produsert av Trijicon. Skeet-IRX er tiltenkt bruk på håndvåpen som HK416, Minimi-maskingevær og andre lagsvåpen. Den litt kraftigere varianten kalles UTC-XII og brukes på skarpskyttervåpen som HK417, MRAD og materiellødeleggelsesrifle i 12,7 kaliber.
– Det går mye raskere å identifisere mål med de nye siktene. Det gjelder også personer som er kamuflert ettersom det er veldig vanskelig å skjule varmestråling. For å si det enkelt; det lett å oppdage en person som har en temperatur på 38 grader, dersom omgivelser rundt holder 10 grader, sier mesterserjant Alexander Ruud fra Hærens Våpenskole.
Han er totalprosjektkoordinator og har ansvaret for å fullføre innfasingen av de termiske siktene.
Lys er bølger og menneskeøyne er bare i stand til å oppfatte deler av dette spekteret. Forsvaret har allerede nattopptikk som forsterker det tilgjengelige lyset i det infrarøde spekteret, slik at man kan se om natten. Men på dagtid blir det for mye lys til at dette kan fungere.
– Med termiske sikter ser man lys som generes av varme og det fungerer derfor like godt uansett når på døgnet det brukes, forklarer Ruud.
Han viser fram de nye termiske siktene som festes foran på eksisterende kikkertsikter.
– Man kan raskt ta de av og på etter behov. Dersom man har et aimpoint-sikte så setter man Skeet-IRX foran. Man vil fortsatt kunne se den røde prikken, samtidig som man får termisk kapasitet.
– Har Forsvaret hatt lignende materiell tidligere?
– Man har hatt håndholdte termiske kikkerter. Men siktene blir en helt ny kapasitet for Forsvaret, sier Ruud.
Ny materiell-kategori
Han forteller at Skeet-IRX skal være ute blant de fleste brukerne innen utgangen av 2021. UTC XII utleveres i første kvartal neste år. Ruud kan ikke si noe konkret om antall sikter, de har heller ikke konkludert med hvilke soldater som blir utstyrt med materiellet.
– I et lag vil det sannsynligvis bli to soldater med Skeet-IRX, sier han.
– Det har vært en utfordring når fotsoldater skal kommunisere med personell på stormpanservogn, ettersom de i stor grad bruker termiske siktemidler. Så langt har ikke fotsoldatene hatt termiske sikter og det kan derfor være vanskelig å snakke sammen når man ser to forskjellige «bilder» av omgivelsene, sier han.
– Derfor ser vi på om det er mest hensiktsmessig at lagfører og nestlagfører har termiske sikter for å lettere snakke med stormpanservognene. Der har vi ikke fasiten og må få litt mer erfaring med bruk før vi konkluderer. Dette er ikke materiell som erstatter noe som allerede finnes, det er en ny type kategori. Derfor er vi avhengig av at Hæren får mer erfaring med bruk av teknologien, før vi vet hva som gir best effekt, sier han.
Mer treffsikkert på lange hold
– Vi begynte å bruke siktene for halvannet år siden. Vi har ikke fokusert på det tekniske, men heller for å se på konsepter og hva vi kan bruke de til, sier lagfører og skarpskytter-instruktør Anders.
Selv har han prøvd ut termiske sikter på alle Forsvarets skarpskyttervåpen, samt med HK416. De termiske siktene kan festes på alle våpen som har skinner, eller «rails» montert på toppen.
Les også: Tester «elektronisk rødfis» på Rena
Han mener termisk kapasitet supplerer materiell skarpskytterne har fra tidligere, blant annet nattoptikk som forsterker eksisterende lys.
– Men de termiske siktene er mye bedre, som gjør at vi ser mer og kan skyte på lengre avstander. Det påvirker ikke den optikken vi har til vanlig. Det settes bare foran eksisterende sikter og kan flippes av når det ikke er behov. Det tilfører oss en kapasitet som også virker på ekstremt lange hold uansett når på døgnet vi bruker det.