Nyheter

ELEKTRONISK LØSAMMUNISJON: Systemet E-blanks kan erstatte bruk av «rødfis» under trening. Oversersjant Bård Kristiansen (nærmest kamera) og mestersersjant Alexander Ruud gjennomfører testingen på Rena.

Tester «elektronisk rødfis» på Rena

I fjor kjøpte Forsvaret over 15 millioner rødplast-patroner. Nå testes elektronisk løsammunisjon som kan gjøre slutt på forsøpling i naturen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– E-blanks vil kunne benyttes i alle situasjoner hvor man i dag bruker løsammunisjon. Vi prøver ut systemet for å bygge erfaring og se på hvordan det kan brukes til utdanning, trening og øving i Forsvaret.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det sier mestersersjant Alexander Ruud fra utviklingsseksjonen på manøverskolen. Han er ansvarlig for testingen av E-blanks, et produkt produsert av selskapet Green Ammo, som monteres på automatgeværet HK416.

Systemet består av et elektronisk sluttstykke, et magasin som med 30 elektroniske løsskudd, en rekylmodul i kolben, munningsflammesimulator og høyttaler. Ved avfyring blir det ingen tilgrising eller slitasje på våpenet.

Nå er testperioden i gang og varer frem til midten av juli.

– E-blanks kan bidra til bedre grunntrening slik at soldatene får større utbytte når de først skyter med skarpt. Det kan dessuten redusere bruken av rødplast, noe som kan spare kostnader og redusere plastforsøpling i naturen, sier Ruud.

Les mer: Lei av å plukke tomhylser ? Det var Steffen Botten også, som har utviklet E-blanks

15,5 millioner patroner

Mye av treningen skjer i Forsvarets egne skytefelt. Men i forbindelse med større øvelser blir mye rødplast liggende igjen i områder med allmenn ferdsel. Et nesten like sikkert vårtegn som hestehov og blåveis er øvingsammunisjon som dukker opp når snøen smelter.

«RØDFIS»: I 2020 kjøpte Forsvaret inn 15,5 millioner rødplast-patroner, også kalt «rødfis».

I fjor kjøpte Forsvaret inn 15,5 millioner patroner rødplast. 12 millioner av disse var i kaliber 5,56 som brukes i Forsvarets automatgevær HK416. Det totale planlagte forbruket av rødplast var estimert til 62,7 millioner kroner, i følge Forsvarets logistikkorganisasjon.

– Det blir nok liggende igjen flere tonn med plastavfall i løpet av et år. Det har også vært tilfeller hvor man har leid sivil infrastruktur for å trene, hvor det blir igjen løspatroner. Det slipper man å tenke på når det ikke er noe å plukke opp, sier Ruud.

En annen utfordring med bruken av rødplast er faren for personskader.

– Med et elektronisk løsammunisjon kan man presse pipa mot en medsoldat og trekke av uten at det får konsekvenser. Det gjør at man kan trene mer realistisk og åpner også opp for flere muligheter for hvor man kan øve, sier Ruud.

LASER-SKYTING: Oversersjant Bård Kristiansen (t.v.) og mestersersjant Alexander Ruud driver blinkskyting med laser inne i en lagerhall.

Starter serieproduksjon

Forsvarets forum har tidligere skrevet om selskapet Green Ammo fra Skien som produserer E-blanks. Det er Steffen Botten som er oppfinneren av systemet. Han har over 20 års militær erfaring og var inntil nylig rekrutteringsoffiser i Forsvarets spesialkommando. Prototyper av E-blanks har vært testet ut av både amerikanske og britiske soldater.

Nå skal det settes i serieproduksjon i samarbeid med Keytouch Technology AS på Notodden. Ifølge Teknisk Ukeblad har partene inngått en femårig rammeavtale om produksjon av E-blanks som ifølge Keytouch har en forventet verdi på 5-600 millioner kroner.

Se video av E-blanks i bruk:

Foto: Krister Sørbø

Skyting med laser

E-blanks kan også brukes sammen med en laser montert på våpenet. Det gjør at soldatene kan drive skytetrening nær sagt hvor som helst.

Inne i en lagerhall på Rena leir har Alexander Ruud satt opp to målskiver. Han fester en høyttaler rundt overarmen som avgir et skarpt smell hver gang han trekker av. Samtidig dytter en rekylmekanisme mot skulderen for å simulere effekten av skarpe skudd.

– Bevegelsen får deg ut av siktebildet slik at man må rejustere for hvert skudd, samtidig som man får tilbakemelding på treffpunkt. Det er helt enkle ting som det kan bidra til bedre og smartere trening, sier oversersjant Bård Kristiansen.

Han er hovedinstruktør for hånd- og avdelingsvåpen ved Hærens Våpenskole og deltar i testingen av E-blanks. Kristiansen mener at elektronisk løsammunisjon kan gjøre det enklere å drive mengdetrening for å utdanne gode skyttere.

– Å kunne skyte på blink med laser gjør tørrtreningen mer motiverende. Rekrutter kan for eksempel ha konkurranser inne på kaserne eller man kan sette opp skiver på oppstillingsplass. Da kan soldatene skyte 30 skudd og få umiddelbar tilbakemelding på hvordan de treffer, sier han.

BLINK: Oversersjant Bård Kristiansen driver «skytetrening» på kontoret med E-blanks.
E-BLANKS: Dette er delene i systemet, som raskt kan monteres på HK416.

Det forenkler også logistikken og sparer potensielt mye tid ved at man slipper å hente ammunisjon, reise til og fra skytebaner og ikke minst at man slipper puss og vedlikehold av våpenet etter trening.

– Det vil forhåpentligvis medføre at man får trent mer effektivt med tiden man har tilgjengelig, sier Kristiansen.

Les mer: US Army prøver ut «elektroniske skudd» fra Norge

Videreutvikling av systemet

Selskapet Green Ammo har estimert kostnaden per system til rundt 15 000 kroner, inkludert ett magasin.

– La oss si at prisen ender på 20 000 kroner, ettersom vi må kjøpe inn flere magasiner. Den forespeilede garantitiden for ett magasin er 250 000 skudd. Med to magasiner er det snakk om 500 000 skudd til prisen av 4000 rødplast-patroner, sier Ruud.

TEST-ANSVARLIG: Mestersersjant Alexander Ruud er ansvarlig for testingen av E-blanks.

– Hvis vi for eksempel skulle utstyrt hele Telemark bataljon med E-blanks er det snakk om rundt 440 systemer til rundt åtte millioner kroner. Det er egentlig ikke så mye penger i et rødplast-perspektiv, og vil kunne spares inn i løpet av noen år.

I forbindelse med testingen er de jevnlig i kontakt med selskapet Green Ammo som produserer E-blanks. En viktig del av jobben er å gi tilbakemeldinger på videreutviklingen av systemet.

– Det er viktig at det ikke sniker seg inn vranglære når soldatene bruker systemet. Håndgrepene, for eksempel ved feilfunksjonering, må være tilsvarende det man gjør med et skarpt våpen, sier Bård Kristiansen.

Systemet simulerer for eksempel klikk i våpenet på en god måte, men man får for eksempel ikke trent på å fjerne en patron som har satt seg fast ved forkiling.

– Når det er større detaljerte ting sender vi skriftlig tilbakemelding til Green Ammo med beskrivelse av utfordringene og hvordan det burde løses. De er raske til å se på ting som ikke fungerer optimalt og komme med forslag til løsninger, sier Alexander Ruud.

Fra HK416 til Minimi

Greeen Ammo ser på muligheten for et rotasjonssystem som gjør det mulig å bytte ut enkeltkomponenter som går i stykker, samt et mobilt ladesystem som kan etterfylle strøm på E-blanks ute i felt.

– Det vil selvsagt være noen løpende utgifter, men de er vanskelig å kalkulere uten å ha gjennomført troppeprøver i større skala, sier Ruud.

Så langt har de bare testet E-blanks med HK416. Green Ammo har også begynte arbeidet med å tilpasse systemet til lette maskingevær av typen Minimi.

MINIMI: Skyting med lett maskingevær og rødplast.

– Dersom vi skal redusere rødplast-forbruket vil det være hensiktsmessig å dekke hele spekteret av våpen som bruker kaliber 5.56. Derfor er linket ammunisjon til Minimi et naturlig steg videre. Dersom man får dette til å fungere er det enklere å skalere opp til større kaliber etter hvert.

Vil ikke erstatte skarp ammunisjon

Ruud forteller om stor interesse for E-blanks i Forsvaret.

– Alle man snakker med ser at systemet har et stort potensiale med tanke på å spare tid og penger i forbindelse med trening. De fleste forstår at man må trene smartere i fremtiden hvis man skal opprettholde den standarden man ønsker, samtidig som det ikke går på akkord med budsjettene, sier han.

INTERESSE: Hærens sjefssersjant Rune Wenneberg (t.v.) ville gjerne prøve systemet, da han tilfeldigvis møtte Alexander Ruud på Rena.

Ruud heller likevel kaldt vann i årene på de som tror at systemet vil være tilgjengelig om kort tid. Det må først inn i en investeringsplan og midler til innkjøp vil trolig ikke være på plass før i 2025.

– Det kan skje ting tidligere, men det er ingen som har dette systemet etter sommerferien, slik en del tydeligvis har sett for seg.

Han understreker at E-blanks på ingen måte er tenkt som en erstatning for skarp ammunisjon.

– E-blanks gir mulighet til å tørrtrene mer effektivt og danne et solid grunnlag før man drar ut på skytebanen. Men man må fortsatt skyte med skarpt. Det er en annen rekylfølelse, det smeller høyere og oppleves mer voldsomt, sier han.

Powered by Labrador CMS