Nyheter

FØRSTE GANG: Her gjennomfører Kampluftvernbatteriet i Hæren sin første selvstendige skarpskyting på Andøya.

Første skarpskyting med Hærens kampluftvern

Soldater fra kampluftvernbatteriet traff en drone på 20 kilometers hold under skyting på Andøya.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette er nok et steg i utviklingen av et komplett kampluftvernbatteri. Vi har fått bekreftet at teknologien fungerer og at treningen vi legger ned gir resultater. Fasilitetene som vi har på Andøya gir oss tilgang på dataene vi trenger for å utvikle taktikk og teknologien videre, sier Lars Lervik som er sjef for Hæren.

HÆRSJEF: Generalmajor Lars Lervik.

Han var med da Kampluftvernbatteriet i Artilleribataljonen skjøt to skarpe missiler på Andøya denne uken – mot måldroner som ble truffet på rundt 20 kilometers avstand.

– Det viser at vi har et luftvern som fungerer, sier Lervik.

Får tilført nytt materiell

Dette er Hærens første selvstendige skarpskyting med NASAMS 3, som er utviklet av Kongsberg Defence & Aerospace. Det består blant annet av radarsystem, utskytingsenheter og missiler av typen AIM-120 AMRAAM (Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile).

Kampluftvernbatteriet på Setermoen ble opprettet i 2018 som del av Artilleribataljonen i Brigade Nord. De skal etter hvert få materiell bestående av såkalte High Mobility Launchers, som er Humvee-feltvogner med AMRAAM-missiler. I tillegg kommer pansrende kampstøttekjøretøy som skal bære kortholdsmissilet Iris-T.

I oktober 2019 signerte Forsvarsmateriell og Kongsberg Defence & Aerospace en kontrakt for levering av kampluftvern som skal beskytte manøveravdelinger i felt.

Frem til kampluftvernbatteriet mottar Humvee-feltvognene bruker de NASAMS-utskytingsenhetene som ble brukt i forbindelse med skytingen på Andøya.

Foto: Ole-Sverre Haugli/Forsvaret

Del av Nato-øvelse

Brigader Pål Berglund, sjef for Brigade Nord, trekker fram at det er helt avgjørende å ha kampluftvern for at brigaden skal kunne være en troverdig kampavdeling.

– Det at vi nå har luftvern tilbake betyr at vi kan beskytte våre egne styrker og utgjøre en trussel for fiendens luftstyrker, sier han.

Les mer: Disse vognene skal bære Hærens nye kampluftvern

DRONE: En måldrone gjøres klar for takeoff under skarpskytingen.
MISSIL: Et missil klargjøres før skyting på Andøya.

Skarpskytingen var del av en større Nato-øvelse kalt «Formidable Shield 21». Ti land stiller med totalt 15 marinefartøy, kampfly og rundt 3300 soldater i øvelsen hvor det trenes på å bekjempe trusler fra luften.

Det er Naval striking and support forces Nato som leder øvelsen som pågår frem til 3. juni.

Powered by Labrador CMS