Nyheter:
250 rekrutter telter ute under ekstremværet Frank
Rekruttene telter i mindre vindutsatte områder rett utenfor Skjold leir.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Ekstremværet Frank er ventet å treffe store deler av Nord-Norge fra torsdag ettermiddag. I deler av Indre Troms er det ventet storm fra sørøst. De ekstreme vindkastene kan komme opp i 35 til 50 meter per sekund. Det er forbundet med stor fare å bevege seg utendørs når det er ventet så sterke vindkast..
Temperaturen på Bardufoss er nå minus 9, og er ventet å ligge på omtrent det det kommende døgnet.
– Vi må forholde oss til været. Vi har stort fokus på makkersjekk og vintertjeneste. Kontroll etter kulde- og frostskader forsterkes nå, sier talsperson Eirik Skomedal i Hæren til Forsvarets forum.
De ekstreme vindkastene er ventet i Helgeland, Salten, Ofoten, Sør-Troms og Nord-Troms.
250 i telt
Hæren har lagt føringer om at aktivitet torsdag og fredag i størst mulig grad skal gjennomføres innendørs. Det er begrenset utbytte av for eksempel å være på skytebanen når det er så sterk vind.
Likevel skal rundt 250 rekrutter som er i gang med noen av de første feltøvelsene sine være i telt ute over natten. De holder til på Grindjordet, rett utenfor leiren på Skjold.
– De er trukket ned fra utsatte steder på platået oppe på Mauken til mindre vindutsatte områder, sier Skomedal. Hæren tar været på alvor og gjør kontinuerlig vurderinger om situasjonen, sier han.
Skomedal sier at Hærens avdelinger forbereder seg på vintertjeneste hele året, og at det nå er viktig at de ferdighetene slår inn.
Sjefene i Hærens avdelinger har presisert at personellet skal bruke vindlue, Gore-tex-jakke og vindvotter når de beveger seg ute.
– Det gjelder selv om det bare er turer fra garasjen til spisemessa. Det er ikke vits å bare gå i beret og tynn jakke selv om det bare er en kort tur.
Fra Skomedals kontor er det for øvrig tilsynelatende stille og rolig værmessig.
Vi har forlenga farevarslet for ekstremværet Frank til å gjelde ut fredag ettermiddag. Det er venta ekstremt kraftige vindkast i Nord-Norge og Trøndelag. Det er farlig å være utendørs. Vær forberedt på bl.a. strømbrudd, forfrysningsfare, og skade på bygninger og infrastruktur‼️ pic.twitter.com/Wwqsxg0X7J
— Meteorologene (@Meteorologene) January 21, 2021
Varierende i Indre Troms
– Indre Troms er nok svært varierende når det gjelder hvor været treffer, det kan være alt fra ganske stille til storm, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt i Tromsø, Jon Austerheim, til Forsvarets forum.
– Noen steder kan det treffe fryktelig hardt, og andre steder nesten ikke, legger han til.
Han forklarer at det er sendt ut rødt varsel fordi ekstremværet Frank kan treffe områder i innlandet som vanligvis ikke har så mye vind.
I Bardu kommune, der Setermoen militærleir ligger, har de satt krisestab før Frank viser krefter for alvor. Der frykter man blant annet bortfall av strøm og mobilnett. Ordfører i kommunen Toralf Heimdal sier til NTB at de har satt krisestab blant annet etter erfaringene de hadde etter ekstremværet Ylva i 2017.
Meteorolog Austerheim sier til Forsvarets forum at ekstremværet de ser nærme seg nå, ligner på Ylva.
Kystvakten posisjonerer seg for innsats
Kystvakten følger værmeldingene og legger fartøyene taktisk til der de ser at det kan bli behov for innsats fra deres side.
– Vi vet jo aldri hvor det kan skje hendelser, men vi posisjonerer oss der det er dårlig vær, sier vaktsjef Trond Johansen i Kystvakten til Forsvarets forum.
Han vil ikke spesifisere hvor de har plassert seg, men viser til at det er meldt mye vær fra Salten og nordover.
Kystvakten holder til i Sortland i Vesterålen. Når Forsvarets forum snakker med Johansen litt over klokka 11 torsdag er det fint vær med noen vindkast.
– Vi følger med og har god dialog med fartøyene.
I fjor høst ble Forsvarets forum med da forsvarsministeren besøkte Kystvaktens nye slepegigant KV Bison. Den kan for eksempel rykke ut dersom en stor tanker langt fra kysten mister fremdrift og driver inn mot land.
Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) har meldt fra til de taktiske kommandoene om været. I hovedsak har de fått i oppdrag å klargjøre materiellet for uværet og sørge for at personellet blir ivaretatt, opplyser talsperson Brynjar Stordal til Forsvarets forum.
Men de er også forberedt på at det kan komme sivile bistandsanmodninger.
– Kystvakten er et godt eksempel på det, men også Heimevernet kan bli relevant, sier Stordal.
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) kalte inn til en såkalt samvirkekonferanse onsdag med ekstremværet på agendaen, der representanter fra FOH deltok.
Stordal sier det blåser i Bodø, der han arbeider, men at de venter at vinden skal ta seg ytterligere opp ut over ettermiddagen.