Nyheter:

Arrangementet lørdag fant sted inne i en garasje lik den på bildet. Denne er avbildet inne på Setermoen leir i 2019. I forgrunnen er en ny og gammel versjon av bergpanservogner.
Arrangementet lørdag fant sted inne i en garasje lik den på bildet. Denne er avbildet inne på Setermoen leir i 2019. I forgrunnen er en ny og gammel versjon av bergpanservogner.

De to som er smittet på Setermoen var på fest med nærmere 200 deltakere lørdag

Deltakerne på Den sorte minks orden-arrangementet var i kohorter, opplyser Hæren.

Publisert Sist oppdatert

Det var strenge smitteverntiltak iverksatt da det årlige bataljonsarrangementet ble avholdt lørdag, er Forsvarets forum kjent med.

Blant annet ble det sendt ut brev til de rett under 200 deltakerne med oppfordring om å holde seg i ti dagers karantene før arrangementet lørdag 24. oktober. Arrangementet ble avholdt i en garasje inne i leiren.

Les også: To bekreftet smittet i Panserbataljonen og åtte i Garden

Deltakerne var i sine kohorter før, under og etter arrangementet, opplyser talsmann i Hæren, Eirik Skomedal. Disse kohortene består av de samme personene som arbeider sammen til daglig. Kohortene satt i avstand fra hverandre og enkeltpersoner i kohortene satt i avstand til hverandre.

Har du tips eller innspill i denne saken? Kontakt oss på tips@fofo.no eller journalisten kryptert gjennom appen Signal på +4745204315

De smittede var på arrangementet

Da arrangementet ble gjennomført var det tillatt fra myndighetene å avholde arrangementer med opp til 200 deltakere.

Onsdag testet to ansatte i bataljonen positivt for koronaviruset. Mellom 30 og 40 ansatte er satt i karantene i sine hjem, dette er personer som defineres som nærkontakter av de smittede. Kommuneoverlege Vidar Bjørnås anslår at mellom 60 og 70 skal testes i løpet av torsdagen.

– Var de som har fått påvist smitte til stede?

– De to bekreftet smittede var på festen på lørdag, bekrefter Skomedal.

Onsdag ettermiddag orienterte Bardu kommune om at ytterligere to personer har fått påvist smitte av Covid-19.

En av de smittede har tilknytning til de to første koronasmittede personene og utbruddet i Setermoen leir.

Den andre smittede er en nyankommet amerikansk soldat som har vært i full isolasjon siden ankomst til landet søndag. Dette tilfellet har ikke tilknytning til det lokale utbruddet, skriver kommunen i en pressemelding.

Kartlegger

Både kommunen og Forsvaret driver nå et omfattende arbeid for å kartlegge hvor smitten kommer fra. Det er ikke konkludert med at arrangementet kan være knyttet til smitten.

Skomedal sier at de i smittesporingen vil sjekke personenes nærkontakter.

– De i underkant av 200 som var på arrangementet er i all hovedsak fast ansatte i bataljonen. Det var et fåtall som var med i arrangementskomiteen, men disse var adskilt fra de andre og hadde ikke nærkontakt med andre deltagere, opplyser Skomedal.

Smittejakt og portforbud: Les om dagens pressekonferanse i Bardu kommune her

Medlemmene i ordenen er etter det Forsvarets forum er kjent med nåværende og tidligere ansatte i Panserbataljonen. Både hærsjef Lars Lervik og brigadesjef Pål Berglund har arbeidet i bataljonen. De var ikke til stede på arrangementet lørdag.

Den sorte minks orden spiller på avdelingsmerket til Panserbataljonen: Minken. Arrangementet avholdes som regel i april på St. Georgs dag. Sankt Georg er kavaleristenes skytsengel.

Forsvarets forum har vært i kontakt med Panserbataljonen, som ba om at saken skulle besvares av kommunikasjonsenheten i Hæren.

For ordens skyld: Journalist Andrea Rognstrand avtjente verneplikten i Panserbataljonen i 2012.

Powered by Labrador CMS