Nyheter:
Slik det ligger an nå, vil mange av Hærens vernepliktige og ansatte kunne nyte denne utsikten før påske. Bildet er tatt under avreise fra Bardufoss denne uken.
Foto: Krister Sørbø, Forsvarets forum
Slik blir påsken for vernepliktige og ansatte
Regjeringen la fredag frem sine retningslinjer for påskeferien. Vi har tatt en fot i bakken med forsvarsgrenene om hvordan de avvikler permisjon i påsken.
Fredag presenterte regjeringen retningslinjer for påsken. Les mer om dem i faktaboksen nederst i saken.
– Smittesituasjonen i Norge er ustabil, og i de siste ukene har smittetallene gått opp. Vi er bekymret for konsekvensene hvis mange reiser og møter mange andre personer i påsken, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.
I høytid og helligdager er det naturlig at mange forsvarsansatte og vernepliktige i førstegangtjenesten drar på permisjon eller ferie. Derfor har vi forhørt oss med grenene om hvordan de ser for seg å avvikle påsken.
Sjøforsvaret
– Vi vil ha de lengst mulig hjemme når de drar på permisjon, gjerne 14 dager, sier kommunikasjonssjef Torill Herland i Sjøforsvaret til Forsvarets forum.
De vil at personellet skal få hvilt ut ordentlig hjemme og lengre permisjoner reduserer reiseaktiviteten inn og ut av de militære områdene.
Herland opplyser at permisjoner blir avviklet som normalt fram mot påske, men peker på at førsteprioritet er at den operative virksomheten opprettholdes.
I Sjøforsvaret er det anbefalt at permisjonsreisene skal være på mer enn sju dager, og at korte permisjoner reduseres betydelig. Dette skal balanseres opp mot Sjøforsvarets aktivitet. Velferdspermisjoner på spesielt grunnlag er unntatt denne anbefalingen.
For tiden er marinens hovedbase Haakonsvern på oransje nivå. Det er det nest høyeste av fire nivåer, og innebærer at en rekke restriksjoner er iverksatt for å unngå smitte. Blant annet er det restriksjoner knyttet til landlov.
Nå er det slik at personell som kommer tilbake fra permisjon og skal om bord i operative fartøy må gjennom en såkalt screening. Det innebærer at de må fylle ut et skjema med informasjon om hvor de har vært og hva de har gjort.
Hæren
I fjor skrev Forsvarets forum at det «ikke blir påskeperm i den formen vi kjenner». De aller fleste av Hærens avdelinger ligger i Nord-Norge, og på det tidspunktet var reisene mellom sør og nord begrenset. I år ser det annerledes ut for Hærens personell.
– Per nå gjennomfører vi påskepermen. Og så jobber vi med å legge opp sånn at det går best mulig for seg når de kommer tilbake, sier talsperson Eirik Skomedal i Hæren til Forsvarets forum.
De vurderer blant annet om vernepliktige og ansatte skal testes når de kommer tilbake fra påskepermisjon.
– Våre vernepliktige og ansatte er klar over muligheten for at man utsettes for smitte når man reiser. De henstilles til å følge de nasjonale retningslinjene. De er bevisst på at for å opprette operativ evne, må vi holde oss smittefri.
Både på Setermoen forrige uke og på Skjold denne uken er det avdekket positive koronatester etter permisjon.
– Spesielt etter en periode som påsken må vi sørge for at kohortene overholdes og at vi har færrest mulig arenaer for å overføre eventuell smitte mellom kohortene, sier Skomedal.
Luftforsvaret
For Luftforsvarets baser er det litt ulike føringer, ettersom vi er spredt rundt i hele landet og smittesituasjonen er ulik fra sted til sted, skriver kommunikasjonssjef i Luftforsvaret, Stine Barclay Gaasland i en e-post.
– Vi har mange soldater som ikke har vært hjemme på flere måneder, så vi prøver så godt det lar seg gjøre å la soldatene få komme hjem til familiene sine. Vi har også noen soldater som ønsker å bli i leir, så da lager vi et godt velferdstilbud lokalt.
I hovedsak gjelder regler om at vernepliktige og ansatte kan gjennomføre sine reiser, så lenge smittevern følges, skriver kommunikasjonssjefen
– Enkelte avdelinger godkjenner ikke reiser til kommuner med høy smitte, mens andre avdelinger har ventekarantene og testing før de kan komme tilbake i leir etter påskefri.
Hun viser til at det fremdeles er noen uker til påske. De følger smittesituasjonen og de nasjonale tiltakene fortløpende og justerer tiltak og retningslinjer etter smittesituasjonen.
Regjeringens påskeretningslinjer
Generelt
- Hold deg hjemme hvis du ikke er frisk, og test deg så snart som mulig hvis du tror du er smittet med covid-19.
Reiser
- Reiser utenlands frarådes, med mindre de er strengt nødvendige. Unngå unødvendige reiser i Norge.
- Reise til (egen/lånt/leid) fritidseiendom kan likevel gjennomføres dersom du er særlig påpasselig med smittevern underveis og på feriestedet. Reis da med de du bor med eller tilsvarende nære, gjør helst innkjøpene før avreise og hold avstand til andre.
- Det er viktig å undersøke hvilke tiltak som gjelder i kommunen man oppholder seg i, for eksempel via kommunenes nettsider eller helsenorge.no.
- Hvis du reiser til en kommune med mindre strenge tiltak enn hjemkommunen din, bør du som hovedregel følge anbefalingene som gjelder hjemme.
- Hvis du er i karantene, eller venter på testsvar, bør du ikke dra på påskeferie, heller ikke til egen hytte.
- Er du på hytta og blir syk, bør du reise hjem. Hvis du blir ringt opp og satt i karantene, bør du dra hjem.
- Du kan reise på hotell innenlands, men hold avstand til andre gjester, og begrens opphold i fellesarealene. Hvis du kommer fra et område med høyt smittenivå og strenge lokale tiltak, bør du ikke reise på hotell eller liknende overnattingssted der mange samles.
- Det anbefales ikke å gå fra hytte til hytte, siden dette innebærer betydelig økt risiko for smittespredning.
- Dersom ubetjente hytter skal benyttes, bør det være mulig å reservere på forhånd, slik at ikke flere husstander/reisefølger er der samtidig.
- Dersom hytter ligger vanskelig tilgjengelig, og behov for helsehjelp og mulighet for karantene/testing kan medføre utfordringer for lokale helsemyndigheter, bør det lokalt vurderes om slike hytter bør anbefales stengt.
- Ved strengt nødvendige utenlandsreiser (for eksempel barn som skal besøke foreldre i annet land), er det svært viktig å være forsiktig på reisen og å overholde karantenebestemmelsene og krav om testing når man kommer tilbake.
- Reiselivsaktører bør vurdere å begrense tilgang til fellesarealer, for å redusere smitterisikoen og gjøre det lettere å overholde smittevernanbefalingene.
Sosialt
- Du bør unngå flere enn 10 sosiale kontakter i uken.
- Du bør unngå besøk av mer enn 5 personer i eget hjem. Dersom hjemkommunen din anbefaler å unngå besøk, bør du følge dette rådet, enten du er hjemme, på hytta eller annet sted.
- Hvis du kommer fra et område med høyt smittenivå og strenge lokale tiltak frarådes overnattingsbesøk i påsken. Barn og unge under 20 år og aleneboende kan likevel ha overnattingsbesøk av 1-2 faste venner.
- Velg helst utendørsaktiviteter. Unngå å oppsøke steder der mange er samlet, og der det ikke er lett å holde avstand, som serveringssteder, skistuer, varmestuer, lekeland, badeland og liknende. Du kan besøke alpinanlegg, men unngå trengsel.
Gudstjenester og andre markeringer
- Ved gudstjenester og andre religiøse markeringer og livssynssamlinger i påsken gjelder regler, retningslinjer og anbefalinger for arrangement. Du bør ikke delta på slike samlinger utenfor din egen kommune.