Nyheter:
Nederlanske soldater står i kø for koronatesting på Bardufoss.
Foto: Øyvind Baardsen, Forsvaret
Åtte koronatester fra britiske soldater er sjekket - ingen viser mutert virus
Alle positive koronaprøver fra britiske og nederlanske styrker i Indre Troms med nok virusmengde testes for det muterte viruset.
– Det tar tid å sekvensere testene, men så langt har vi fått svar på åtte britiske tester. Ingen av dem hadde det muterte viruset, sier kommuneoverlege i Målselv og Bardu kommune, Vidar Bjørnås, til Forsvarets forum.
Han opplyser at de sjekker alle de positive prøvene avlagt fra britiske og nederlandske soldater, så lenge det er nok virusmengde til å foreta sekvensering, for det muterte viruset.
Nye Troms har også omtalt testingen for det muterte viruset.
Tirsdag holdt forsvarsminister Frank Bakke-Jensen pressekonferanse i Tromsø, der han fortalte at regjeringen hadde besluttet å avlyse øvelse Joint Viking, der britiske, nederlandske, tyske og amerikanske soldater skulle delta.
– Vi hadde egentlig satt en dato, 1. februar, der vi skulle gjøre vurderingen. Det hadde vi gjort i forståelse med de allierte, men nå kom den forståelsen tidligere, sa forsvarsministeren til Forsvarets forum etter pressekonferansen.
I helgen strammet regjeringen inn koronatiltakene i en rekke kommuner på Østlandet fordi den såkalte britiske mutasjonen var oppdaget. NTB melder at det onsdag var registrert 135 tilfeller av det muterte viruset i Norge.
Sjekker alle positive prøver fra briter og nederlendere
Frem til nå har om lag 2900 alliert personell ankommet Indre Troms for å gjennomføre trening og øving. Av disse er i overkant av 1000 fra USA, litt under 1000 fra Storbritannia, rundt 600 fra Nederland og om lag 200 fra Tyskland.
Antall positive koronatester fra allierte soldater frem til tirsdag er som følger:
- Nederland: 4
- Storbritannia: 26
- USA: 54
Når det gjelder de amerikanske prøvene, sekvenseres et utvalg av de positive testene for å se etter det muterte viruset. Tidligere var det snakk om at de amerikanske prøvene skulle sendes til Tyskland for analysering. Kommuneoverlegen sier at de er kommet til at det er mest hensiktsmessig at også de amerikanske koronatestene analyseres i Tromsø, slik som de andre allierte prøvene.
– De amerikanske prøvene ble sendt til sekvensering mandag. Det er vanskelig å si når de kommer tilbake, sier Bjørnås.
Han sier at de hele veien har fulgt godt med på de britiske prøvene med tanke på det muterte viruset.
– Når det gjelder britene har vi operert som om de hadde det muterte viruset, med lengre karantene og testing. Det har vært et føre var-prinsipp.
Hovedinntrykk: God kontroll
Kommuneoverlegen sier at hans hovedinntrykk er at det er god kontroll over situasjonen.
– Jeg har vært en del av Forsvarets prosess med å hente inn faglige råd. Jeg syns det har vært god kontroll med de utenlandske som er kommet. Det er ikke grunn til å frykte deres aktivitet.
Talsperson i Hæren, major Eirik Skomedal sier at de nå arbeider med å legge en plan fremover. Det er Forsvarets operative hovedkvarter som har hovedansvaret for å stake ut veien for de allierte styrkene. Oberstløytnant Ivar Moen ved FOH sier til Forsvarets forum at de venter en plan mot slutten av uken.
– Brigaden må fortsatt øve. Vi kan ikke sitte på kaserna. Men det må skje innenfor smittevernrammene, det blir ikke den store brigademanøveren.
Han sier at alle var forberedt på å gjennomføre Joint Viking etter de planene som var lagt, likevel sier han at personellet var klar over at avlysningen av øvelsen var et mulig utfall.