Nyheter:

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen under Natos forsvarsministermøte i oktober 2020.

Bakke-Jensen: Skulle vurdere øvelsen 1. februar

Uforutsigbarheten for norske etater i forbindelse med virusmutasjonen gjorde at regjeringen besluttet å avlyse øvelsen med én gang.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Helhetsvurderingen tilsier at Norge er i en mer komplisert smittesituasjon, all den tid vi har et stort utbrudd av mutert virus på det sentrale østland, svarer forsvarsminister Frank Bakke-Jensen på spørsmål om hvorfor de gjør dette nå.

Tirsdag fortalte han på en pressekonferanse i Tromsø at øvelsen Rein 1 og storøvelsen Joint Viking med allierte styrker avlyses.

– Vi hadde egentlig satt en dato, 1. februar, der vi skulle gjøre vurderingen. Det hadde vi gjort i forståelse med de allierte, men nå kom den forståelsen tidligere, sier forsvarsministeren.

Nye restriksjoner

I helgen kom regjeringen med nye restriksjoner for en rekke kommuner rundt Oslo. Årsaken er den muterte versjonen av koronaviruset som har spredt seg. Hæren har meldt at de har utsatt innrykket for vernepliktige fra de berørte kommunene på Østlandet, stanset reiser til kommunene og pålagt testing for de som kommer derfra.

– I opptakten til denne øvelsen har det vært en del kritikk, både på lederplass i avisene og fra lokale leger. Burde man ha hørt på de i større grad?

– De lederne som har vært kritiske, de har i utgangspunktet vært kritiske til at vi øver med allierte nå, men vi mener faktisk at det smittevernregimet vi har laget med test før de kommer, test når de lander, karantene direkte og isolasjon ved positiv test. Det har fungert.

– Så man må gjerne være kritiske til at man øver og det er bestandig sånn at det er en risiko, men vi mener vi la gode planer og mye i det å minimere risiko så mye som mulig. Det mener vi at vi har klart, sier Bakke-Jensen.

Når det gjelder kritikken fra legene i Kirkenes og Berlevåg, sier statsråden til at det er 800 kilometer unna der øvelsen finner sted.

– Vi har samarbeidet tett med smittevernleger i de kommunene der vi er med styrkene våre, sier Bakke-Jensen.

– Av hensyn til Norge

I forrige uke skrev forsvarsministeren om viktigheten av å gjennomføre militærøvelsen i et debattinnlegg i Forsvarets forum. Han skrev at han kunne forsikre om at alle aspekter ved å motta disse styrkene nå har blitt grundig vurdert og tatt på høyeste alvor. Han endte innlegget med følgende:

«Mitt viktigste hensyn er forsvar av Norge. Derfor mener jeg at denne treningen er viktig og nødvendig.»

– Er det andre hensyn som er viktigere nå?

– Nei, det er jo av hensyn til Norge,. Men det er jo et debattinnlegg som svarer opp de som mente at vi ikke trengte å øve nå av hensyn til pandemien. Forsvaret har stått operative gjennom hele pandemien. Det har vært nødvendig, og det vil også være nødvendig videre, sier han tirsdag.

Særskilte regler for briter og nederlendere

Omtrent 2900 allierte soldater er ankommet Nord-Norge for å være med på øvelsen som egentlig skulle finne sted i mars. Av disse er i overkant av 1000 fra USA, litt under 1000 fra Storbritannia, rundt 600 fra Nederland og om lag 200 fra Tyskland.

Før jul ble det oppdaget en mutert versjon av koronaviruset i Storbritannia, som ifølge britiske myndigheter er mer smittsom. Viruset har ført til omfattende nedstengninger i Storbritannia. Mutasjonen er også oppdaget i Nederland. Der er det innført portforbud om natten, skriver NTB.

Nederlansk personell i kø for å bli testet på Bardufoss 13. januar.

– Både Nederland og Storbritannia har hatt store utfordringer, er det noe dere har tatt høyde for underveis?

– Ja, det har vi gjort. Det har vært særskilte regler for karantene for britiske og nederlandske soldater. Og så er det sånn at alle har vært underlagt et strammere regime, rett og slett på grunn av det muterte viruset, sier forsvarsministeren.

– Er du kjent med om noen av de som har testet positivt av de allierte har dette muterte viruset?

– Nei, per nå er det ikke avdekket mutert virus, men det er ennå tester som ikke er ferdig behandlet. Men de resultatene vi har fått per nå, har ikke avdekket mutert virus i Indre Troms.

– Og som jeg har forstått det, må du ta en aktiv beslutning om å teste spesielt for det muterte viruset. Er det sånn at de allierte testene blir testet for det muterte viruset?

– Det er Folkehelseinstituttet som styrer akkurat den delen. Vi står for testinga, så er det de sivile laboratoriene som gjør analysen og så er det Folkehelseinstituttet som plukker ut for å gjøre den sekvenseringen. Så vi har ikke oversikt over de tingene, det er det Folkehelseinstituttet som har.

Uforutsigbarhet

I mars i fjor lå alt til rette for Nato-øvelsen Cold Response da viruset begynte å spre seg ukontrollert i det norske samfunnet. 11. mars holdt sjefen for Forsvarets operative hovedkvarter pressekonferanse der han fortalte at øvelsen ble stanset.

Frank Bakke-Jensen sier situasjonen nå ligner på den de stod i da.

– Kunne man lært noe av vurderingene som ble tatt i forkant der?

– Ja, men det har vi jo lært. Husk at Cold Response ble avlyst ved en helhetsvurdering, sier han.

Forsvarsministeren utdyper at uforutsigbarheten var så stor i mars i fjor at Helse Nord ikke var sikre på om de hadde kapasitet i det sivile helsevesenet til å håndtere det som eventuelt kunne komme. De ville gjerne ha tilbake helsekapasitetene som skulle delta i øvelsen.

– Det sa vi ja til, og så tok vi ned øvelsen for å sende dem tilbake. Det er akkurat samme vurderingen vi gjør i år. Det er en helhetsvurdering der smittesituasjonen i Norge og belastningen og uforutsigbarheten på både sivile og militære institusjoner blir så stor at vi velger å gjøre noen grep for å ta den ned.

Powered by Labrador CMS