Nyheter:
Vinterøvelsen ble avlyst. Det hindrer ikke utenlandske soldater i å drive vintertrening
Forsvaret jobber med en plan for hvordan de skal sende utenlandske soldater hjem etter at Joint Viking ble avlyst.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Allierte soldater som skulle delta på vinterøvelsen Joint Viking blir sendt hjem «noe tidligere». Det opplyser Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter overfor Forsvarets forum.
Han forteller at det er i underkant av 3000 allierte soldater, hovedsakelig fra USA, Storbritannia og Nederland i Norge nå. De kom i forbindelse med øvelsen Joint Viking som i januar ble avlyst.
– De skal reise hjem noe raskere som følge av avlysningen, sier Moen som peker på at de i utgangspunktet skulle bli værende i Norge et lite stykke ut i april. Det blir nå framskyndet noe, uten at Moen kan tidfeste returen nå.
– Det er en komplisert prosess å få returnert soldater under koronarestriksjonene og på grunn av smittevernshensyn, og vi jobber med å kartlegge hvordan vi skal gjøre det. De utenlandske soldatene som er i Norge, og ikke er i karantene eller isolasjon, driver utdannelse og trening på vintertjeneste mens de oppholder seg i Norge, sier han.
Grunnleggende trening
Det bekrefter også talsperson for Hæren Eirik Skomedal overfor Forsvarets forum. Han sier at de utenlandske soldatene nå gjennomfører grunnleggende vintertrening.
– De driver med glattkjøring, trener på skiferdigheter og overlevelse ute i minusgrader. Å gjennomføre lagsangrep er annerledes i snø enn på barmark, sier Skomedal.
– Hva er den største forskjellen på den treningen de utenlandske soldatene gjennomfører nå sammenlignet med hvordan det ville vært under Joint Viking?
– Den store forskjellen er at fellesarenaene som vinterøvelser er blir borte og samvirke- delen av treningen ikke vil skje. All trening, både den allierte og norske styrker gjennomfører blir risikovurdert slik at at det ikke skal være fare for unødvendige skader slik at vi belaster det sivile helsesystemet unødvendig.
– Øvelsene er også arenaer der kontakt med sivilbefolkning er større og sannsynligheten for smitte er større, både inn i det militære systemet og motsatt vei, sier Skomedal.
Han forteller at sjef Hæren generalmajor Lars Lervik har informert de respektive utenlandske styrkesjefen om bakgrunnen for hvorfor øvelsen ble avlyst.
– De viste forståelse for den beslutningen. De utenlandske soldatene er nå glade for at de likevel kan drive med vintertrening under oppholdet, sier Skomedal.
Ikke et problem
Kommuneoverlege Vidar Bjørnås ser ikke det som problematisk at utenlandske soldater øver i Norge mens de venter på retur til hjemlandet.
– Nei, forutsatt at det «sikkehetsventiler» som forsikrer at de ikke kommer i kontakt med sivilbefolkningen ser jeg ikke på det som et problem. Det er min forståelse at øvelsesaktiviteten foregår i skog og mark, sier Bjørnås.
– Fram til nå er det mitt inntrykk av at Forsvaret har vært seg bevisst sin rolle for å begrense denne kontakten.
Talsperson i Hæren sier at Alliert treningssenter følger opp de utenlandske soldatene mens de trener.
– Vi er trygge på at treningen og aktiviteten ute blir gjort forsvarlig, sier Skomedal som mener det er liten grunn til å frykte smitte fra utenlandske soldater til andre.