Nyheter
Vitne i retten: Offiser kontaktet MP for å få fortgang i varslingssak
Da det kom varsel mot et befal i Hæren, skal nestkommanderende i avdelingen ha tatt kontakt med Militærpolitiet og sagt at de ønsket å få saken raskt unnagjort.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Det fortalte et vitne i rettssaken mot befalet fredag 3. juni.
Mannen i 40-årene er tiltalt for å forsøke å skaffe seg seksuell omgang gjennom misbruk av sin stilling, for å ha foretatt seksuell handling med noen som ikke har samtykket i det og for i ord eller handling å ha utvist seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd i nærvær av eller overfor noen som ikke hadde samtykket i det.
Tiltalte erkjenner ikke straffeskyld.
Les også: Fornærmede i overgrepssak: – Det har vært skikkelig vondt
Under rettssaken vitnet en tidligere oversersjant i Militærpolitiet (MP), som arbeidet med saken etter at den først ble varslet i juni i fjor. Vitnet fortalte at offiseren ringte flere ganger til militærpolitiet, for å få informasjon om behandlingen av varselet.
– OFFISEREN (anonymisert, red. anm.), som fungerte som en tillitsperson for tiltalte, ringte flere ganger til NN (anonymisert, red. anm.), en annen i MP, og sendte flere meldinger/sms-er. Han sa på telefonen at han og tiltalte ønsket mer innsyn i hva varselet inneholdt, da de ønsket å få saken unnagjort fort, slikt at tiltalte slapp å tenke på saken, sa vitnet i retten.
Tatt opp med ledelsen
Etter en sosial samling i juni i fjor, skal tiltalte ifølge tiltalen ha berørt fornærmede på puppene og i skrittet. Ifølge tiltalen skal vedkommende også ha dratt frem penis, tatt tak i fornærmedes arm og trukket den ned mot underlivet, slik at hun berørte mannens kjønnsorgan.
Senere på natten sendte tiltalte en rekke tekstmeldinger med grovt innhold til fornærmede. Fornærmede varslet om hendelsen kort tid senere.
Fornærmede fortalte etter rettssaken at hun ikke hadde fått vite at offiseren hadde fungert som tillitsperson for tiltalte, eller at han hadde vært i kontakte med Militærpolitiet for å få informasjon om saken.
Etter hendelsen begynte tiltalte i en ny jobb i en annen del av Hæren. Fornærmede reagerte i retten på at offiseren som kontaktet MP, handlet på vegne av en person som ikke lenger jobbet i avdelingen.
– Han skal ta vare på sin egen avdeling, sier kvinnen i 20-årene til Forsvarets forum.
Fornærmedes bistandsadvokat Ingunn Tøllefsen forteller at fornærmede har tatt opp saken med ledelsen i avdelingen.
– Omsorgsplikt
Den aktuelle offiseren skriver i en SMS til Forsvarets forum at han ikke kan kommentere detaljer og uttalelser i en personal- og pågående straffesak.
– Forsvaret har imidlertid et arbeidsgiveransvar og en omsorgsplikt for alle involverte i slike saker. Med bakgrunn i dette ble det umiddelbart tatt ut tillitspersoner som, helt siden varslet ble kjent, har fulgt opp begge involverte i denne konkrete saken. Dette innebærer blant annet informasjon og oppdatering om saken. Avdelingen tok forbindelse med Militærpolitiet før sommeren for å skaffe informasjon om videre saksgang slik at de involverte kunne få informasjon om det før sommerferien startet, skriver offiseren.
Les også: Dusj-saken stoppet opp på avdelingsnivå
Forsvarets forum har spurt vedkommende om det stemmer at han sa til MP at avdelingen ønsket å få saken unnagjort fort, slikt at tiltalte slapp å tenke på saken. Offiseren har ikke svart på spørsmålet, men henviser til Hærens kommunikasjonssjef Erling Nervik.
– Jeg kan hverken bekrefte eller avkrefte det. Vi har et arbeidsgiveransvar å ivareta overfor begge parter, sier Nervik til Forsvarets forum.
– Kunne ikke befalet ha en tillitsperson som ikke var fornærmedes overordnede i avdelingen?
– Det kan jeg ikke kommentere spesifikt. Det som er viktig å presisere er at begge fikk oppnevnt tillitspersoner for å ivareta deres interesser og behov.
– Fornærmede har tatt opp offiserens rolle med ledelsen i avdelingen. Hvordan blir dette fulgt opp?
– Jeg kan ikke kommentere detaljer i en pågående personalsak, men både fornærmede og tiltalte ivaretas etter beste evne.
Ønsker du å fortelle om mobbing, seksuell trakassering eller overgrep i Forsvaret? Du kan ta kontakt med Forsvarets forums journalister gjennom tradisjonelle eller krypterte kanaler.
- Sunniva Berggreen Kaalaas: e-post: sbk@fofo.no, mobil/Signal: 412 14 776
- Mikal Hem: e-post: mh@fofo.no, kryptert e-post: mikalhem@protonmail.com, mobil/Signal: 959 17 179