Nyheter

PRODUKSJONSKJØKKEN: Her forberedes mat i store kvantum i kjøkkenet på Haakonsvern, av lærlinger og kokker fra fartøyene.

– Soldater i dag har utvilsomt blitt mer opptatt av maten de får servert

Dette kjøkkenet på Haakonsvern produserer 70 000 porsjoner bærekraftig mat i året.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Haakonsvern orlogsstasjon er Sjøforsvarets hovedbase, og det er her mange av de norske militærfartøyene ligger til kai. Før skipene skal ut til sjøs kreves nøye planlegging og forberedelser for at de er rustet til operasjonene de skal ut i. En viktig del av dette er matforberedelser.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

På et produksjonskjøkken på basen prefabrikeres og pakkes den maten som skal sendes med fartøyene. Lærlinger og kokker fra fartøyene bruker lokale og økologiske råvarer og lager porsjonspakker med proteinrik mat. Bærekraft er fokus under produksjonen av de 70 tusen porsjonene de lager på et år.

– Her på Haakonsvern fokuserer vi på å redusere svinn når vi produserer mat. De ulike delene av dyret blir brukt til forskjellige retter. Vi tilstreber å bruke hele dyret hvor det er mulig, sier sjefen for forpleiningen på marinens logistikkkomando, Geir Arild Hoff.

LEDER FORPLEINING: Geir Arild Hoff har ansvar for produksjonskjøkkenet.

På kjøkkenet brukes råvarer fra norske gårder, og det fokuseres på å bruke økologisk mat. I dagens samfunn er det et større fokus på sunn og næringsrik mat og de har vært tidlig ute med å tilpasse seg dette, forklarer han.

– Soldater i dag har utvilsomt blitt mer opptatt av maten de får servert – men på en god måte. Ernæring og kosthold er et tema som er diskutert mer enn før og noe som interesserer mange unge.

– Men blir det ikke dyrt å bruke kortreist, økologisk mat?

– Nei, ikke nødvendigvis. Maten er av god kvalitet og ofte er det muligheter for å bruke mer av dyret. Denne reduksjonen i svinn gjør at det ikke nødvendigvis blir dyrere, selv om kiloprisen ved innkjøp muligens er høyere.

LÆRLINGER: Her lages mat i full sving. Lærling Ida Wallace Solberg trener til den kommende fagprøven sammen med kokk Simen Fromreid.

– God mat er god velferd. På fartøy er underholdningstilbudene og handlingsfriheten svært begrenset. Et godt måltid har da veldig stor innvirkning på psyken til soldatene.

Har du fått med deg denne? Tillitsvalgt: – Vi ser behov for en kulturendring

Kulturformidling

Han forteller at båten ofte brukes i sammenhenger med diplomatiske besøk med deltagere fra andre land, eller med andre soldater.

– Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger fra utenlandske soldater som har vært og spist på våre fartøy. Å bruke gode, kortreiste matvarer handler også om kulturformidling. Vi serverer et lite stykke Norge. Det bidrar til å gjøre norske fartøy til gode representanter for Forsvaret og for Norge.

LOKALT: Denne lokalt produserte drikken kan man få servert på noen av fartøyene.

Halvard Brandsø Svingen er lærling på kjøkkenet. Han skal starte sitt andre år til høsten. Svingen er glad for at de bruker gode råvarer når de produserer mat til fartøyene.

– Norske lokale råvarer er av god kvalitet og er bra å jobbe med. Vi får større tilknytning til arbeidet og de ressursene vi bruker, sier han.

Han forklarer at det er lærerikt å jobbe på produksjonsskjøkkenet. I stor grad skyldes det mange dyktige folk og et godt miljø.

– Om man søker kunnskap er folk veldig tilbøyelig for å hjelpe. Dermed har jeg opparbeidet meg en bred kunnskap fra kjøkkenet. Det gir et godt grunnlag for senere arbeid innenfor kokkefaget.

Les mer: Forsvaret tester «jammefrie» droner

Powered by Labrador CMS