Nyheter

GRENSEVANDRING: Mathias Loma (f.v), Elias Kjørstad, Sofie Mellgren, Sunniva Martinsen, Synne Volland og Henrik Nordhagen gikk langs den nesten 90 kilometer lange grensa til Russland. Mikkel Gulliksen og Hans Kristian Ruud var også med på turen.

Forsvaret hjalp eks-soldater på ferietur

Åtte tidligere vernepliktige ved russergrensa brukte sommerferien på å gå en nostalgisk tur i kjente omgivelser fra førstegangstjenesten. De takker Forsvaret for oppvartning.

Publisert

Kortversjon:

  • Åtte tidligere soldater som tjenestegjorde sammen i 2022, gjenforentes for å vandre langs den nesten 90 kilometer lang grensa i Finnmark.
  • Turen startet ved Jarfjord grensestasjon og endte ved Barentshavet, med flere badestopp underveis grunnet uventet varmt vær.
  • Underveis ble gruppen godt mottatt av grensesoldater, og fikk hjelp fra Forsvaret med transport og overnatting på grenseposter.
  • Gjenforeningen, som opprinnelig startet som løsprat, ble en realitet halvannet år etter deres tjeneste, og styrket de gamle båndene.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

En stor del av førstegangstjenesten er for mange et år med nye vennskap med folk fra hele landet. 

For noen varer de tette båndene også etter dimisjon. Det gjør det nemlig for en gjeng med eks-soldater ved Garnisonen ved Sør-Varanger (GSV).

Åtte soldater som tjenestegjorde i 2022 møttes nemlig igjen på gamle trakter for å gå langs den 90 kilometer lange traseen langs grensa til Russland fra Jarfjord grensestasjon til Barentshavet.

– Det har gått halvannet år, men det fortsatt der det slapp. Samme stemning og samme litt på kanten-krangling. Sånn skal det være, sier Henning Nordhagen. 

Supervarme

Forsvarets forum treffer dem ved grensestasjonen dagen etter turen ble fullført. Her pleies vonde føtter etter flere dager med fem til seks timers gange.

– De er vonde og har trykksmerter. Dette er en stund siden sist, sier Synne Volland.

Det hele startet med løsprat om en reunion på gamle trakter, som ble stadig mer seriøs.

– Det var en kollektiv enighet om at vi måtte opp igjen, sier Mathias Lona.

I motsetning til mange andre gode ideer som kan komme i stand på fest, så ble gjenforeningen i Finnmark en realitet. Halvannet år etter de tjenestegjorde ved grensa, var de tilbake. 

TURGJENGEN: Hans Kristian Ruud (f.v), Mikkel Gulliksen, Henning Nordhagen, Synne Volland, Sunniva Martinsen, Sofie Mellgren og Mathias Lona samles etter endt dag med vandring.

Allerede før turen startet kom det skjær i sjøen, da to kom for sent til bagasjeinnsjekk på flyplassen. Da måtte Sunniva Martinsen vente i åtte timer på neste fly til Kirkenes.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Derfor startet den første etappen på kvelden, og varte utover natta. 

– Det var egentlig supernice å gå på natta, for det var jo kaldt og fint, forteller Synne Volland. 

Det var nemlig svært varmt i Finnmark da de gjennomførte turen. 

– Vi kunne sikkert ha pakket halvparten av det vi gjorde. Det ble mange badestopp, sier Nordhagen. 

Forsvaret hjalp til

På forhånd var det planlagt sted for de tre overnattingene. Den andre natta ble tilbrakt i en av de fire grensepostene på Jarfjord, på det de kaller Korpfjell høyfjellshotell. 

Underveis i turen stoppet de også innom de andre vakttårene. Turgjengen hadde meldt ifra på forhånd at de ville stikke innom, og ble godt tatt imot av grensesoldatene. 

– Vi har blitt godt oppvartet, og fikk som regel både kaffe og vaffel. Veldig trivelig, sier Elias Kjørstad.

Forsvaret bidro også med transport da ferden endte ved Barentshavet, og har også disket opp middag. 

– Vår gamle troppssjef ville gjerne hilse på oss. De har vært veldig hjelpsomme, og kjempeglade for å få besøk, sier Volland. 

PUST I BAKKEN: Henning Nordhagen, Mathias Lona, Mikkel Gulliksen, Hans Kristian Ruud, Elias Kjørstad, Sofie Mellgren og Sunniva Martinsen slapper av ved en av Forsvarets bygg langs grensa.
PÅ TUR: Traseen gikk langs grensa til Russland, gjerne på veier som Forsvaret bruker.
I MÅL: Ved Barentshavet kunne Elias Kjørstad (bak) og Mathias Loma sole seg ette rå ha fullført turen.

– Nostalgisk

Grensejegerne gikk traseen også i starten på GSV-oppholdet i kongens klær. Den gangen var marsjen lagt opp litt heftigere enn sommerens kosetur, med 50 minutters gange og ti minutters pause. 

– Vi har ikke helt gjort det. Vi gikk til vi fant et vann, og har tatt det helt med ro, sier Nordhagen. 

– Denne gangen har vi hatt kjempegod tid og badet masse, legger Martinsen til. 

Selv om det er nesten to år siden de tjenestegjorde ved grensa, var det nesten som å være tilbake i Forsvaret.

– Det er veldig nostalgisk å være tilbake. Førstegangstjenesten var veldig fin, og det var supertrist å dimme, hvor det var spesielt mange tårer fra jentene, sier Volland. 

Foruten litt krangling under Yatzi, bestod vennskapet gjennom turen.

– Vi anbefaler alle andre å gjøre det samme, sier Martinsen.

Powered by Labrador CMS