Nyheter
Glohett: – Noen klappa sammen
SØR-VARANGER (Forsvarets forum): «Sydenvarmen» i Finnmark gir soldatene på grensa flere utfordringer. Og lokket dem uti vannet for en dukkert.
– Det er deilig!
Åtte vernepliktige soldater har startet dagen på Høybuktmoen leir ved Kirkenes med å ta seg et bad i et idyllisk vann.
Det er fordi det virkelig er sommerhete i Finnmark. Det har nemlig vært opp mot 30 grader de siste dagene.
Når det i tillegg er ferieavvikling og rolige dager i leiren, byr mulighetene seg for å ta en dukkert i et tjern på «Dallasfjellet» like i nærheten av leiren.
– Vi har tatt oss noen kveldsbad, men i dag startet vi med gå opp hit, sier Emma Hagensen.
Uten å ha målt temperaturen, spår de at det er 19 grader i vannet. Den påstanden har ikke blitt ettergått, men ingen av soldatene frøs i vannet.
Søvn-trøbbel i varmen
Selv om varmen påvirker tjenesten, er de høye temperaturene kjærkomne for soldatene i stridstren-troppen.
– Det er ganske idyllisk i forhold til vinteren her. Godt og varmt, og man slipper å forholde seg til «jibben», som er den største jakka vi har, forteller Thomas Vatle.
– På skytebanen har jeg mye imot vinteren, da er det ikke gøy. Jeg foretrekker nok sommeren, er Vatle klar på.
– Det er rart å tenke på rekrutten da vi hadde 30 minus, mens nå er det nesten 30 pluss, sier Henrik Magnussen.
Varmen er ikke utelukkende positiv. Soldatene har slitt med søvnen i det siste, og det hjelper heller ikke med lyse sommernetter.
– Det er noen som har investert i vifte. De 150 kronene står jeg lett i, sier Vatle.
Meterologen: – Håper Forsvaret har fått med seg varslene
Så langt i juli har det både vært varmere og tørrere enn normalen i Troms og Finnmark og tørrest har det vært i Øst-Finnmark og deler av indre Troms. Det sier vakthavende meteorolog for Nord-Norge, Eirin Ristesund, til Forsvarets forum.
Hun sier videre at temperaturen har ligget rundt tre grader over normalen i juli og at dette reflekteres i den store skogbrannfaren som er i deler av Nord-Norge nå. Og at dette kan regnes som en konsekvens av det fine været.
Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel om skogbrann i Vest-Finnmark og oransje farevasel i Øst-Finnmark, som er det høyeste nivået de sender ut.
I Øst-Finnmark har større trær også begynt å tørke og det er som om tørka begynner å tre seg nedover i bakken, forklarer Ristesund, som mener det kan bli dramatisk om det først begynner å brenne der nå. Det gjelder spesielt områder rundt Porsanger og Kirkenes.
– Spesielt hvis du trekker litt øst for Porsangerfjorden og rundt Kirkenes, der er det knusktørt, sier Ristesund og legger til at hun håper Forsvaret har fått med seg varslene de har sendt ut og at de tar høyde for skogbrannfaren. Spesielt da faren ser ut til å vedvare med fortsettelsen av det fine været ut i neste uke.
Værmeldingen om lyn enkelte steder i Troms og Finnmark i dag letter ikke på bekymringene om skogbrann. Spesielt fordi lyn i kombinasjon med tørr skog ikke er noe meteorologene er særlig fornøyde med, avslutter Ristesund.
Må beholde uniformsjakka
Fjorårets sommerkontigent har nettopp dimmitert, mens det neste innrykket med ungdommer er et par uker unna. Derfor er det et vakuum med få mennesker i leiren.
Trioen setter pris på litt roligere dager i Høybuktmoen.
– Vi blir litt mer dullet med, vi får bedre mat i messa, færre folk på treningssenter, og ikke så mye kaos i tv-stuen, sier Hagensen.
Temperaturene har også påvirket vaktmannskapet. Ty Grønlie og resten av vaktene får ikke kaste uniformsjakken – uansett varmen.
– Vi bærer jo en vest som veier en del, så det blir godt varmt. Samtidig blir det lettere å se i klarere vær. Man blir fortere sliten, sier han.
– Nesten som Syden
Lenger øst i Sør-Varanger kommune, bare noen meter fra Russland, vokter Jegerbataljonen grensa året rundt. Det oppdraget fortsetter med uforminsket styrke, selv med høye temperaturer.
I tårnet på Vardefjell har en nyutdannet tropp holdt fortet i nesten utelukkende høye temperaturer.
– Det har vært kjempefint. Det er varmt å bare gå. Har vi sittet stasjonert på en fjellrøys i flere timer og stekt i 30 grader, så er det vanskelig å holde seg oppe. Når man i tillegg har hatt fullt utstyr med vest og våpen, så har det krevet ekstra, sier patruljefører Ole Beck Gjørv.
De andre soldatene er ikke akkurat uenige.
– Når det er så mye sol, og helt skyfritt, så er det nesten som å være i Syden. Det skulle man ikke trodd så langt nord i Norge, sier Christian Kvam.
Vil helst ha 15 grader
Alle nevner nok vann som en nøkkelfaktor. De er gjerne ute fra tårnet i lange perioder, og er derfor helt avhengige av å ta med seg nok væske.
Det fikk de merke i starten av oppholdet som grensejegere, da de skulle gå langs den nesten 90 kilometer lange skillelinjen mellom Norge og Russland fra Storskog grensestasjon til Barentshavet.
– Det var flere episoder der noen klappa sammen. Det var en som ikke tenkte på at det var «crazy» forhold, så han bare falt rett i bakken og måtte hentes ut. Da merket man at varmen ikke er til å spøke med, sier Gjørv.
Selv om mulighetene byr seg for å sole hele overkroppen en gang i blant, har han det klassiske soldatskillet på bicepene.
– Sommerbrettskillet begynner å bli bra, ler han.
De fire soldatene i tårnet svarer rungende ja når Forsvarets forum spør om de gleder seg til et noe mildere vær.
Idealværet er 15 grader og overskyet, mener de.
– Men når man først har sommeren her, så må man nyte det, sier patruljeføreren, vel vitende om at det fort kan bli nærmere 60 grader kaldere om noen måneder.
Hundene får det tøft
Det er ikke bare mennesker som har utfordringer i varmen. For hundene er det enda verre. Den mørke firbente Bless, som er med og holder vakt ved grensa, merker temperaturene best.
– Varmen påvirker hunder kanskje tusen ganger så hardt, sier Mathias Mysja, hundens faste soldat.
Det er satt litt på spissen, men Bless får utvilsomt tøffere vilkår med et så varmt vær.
– Han blir fort sliten og dehydrert. Vi må ha flere pauser og bader mer ute på tur. Ting kan ta lenger tid, men svart og tjukk pels blir varm.
Derfor blir det mer alternativ trening som svømming i vann og løping på vanntredemølle. En hund er nemlig en viktig ressurs i å spore opp både gjenstander og mennesker i naturen.
Kanskje det viktigste er å unngå å bli dehydrert. Å miste bare noen få prosent av kroppsmassen fører til at hunder blir mye mindre fungerende.
– Pauser i skyggen og å gi dem masse vann er det viktigste, forteller Hysja.