Nyheter
Grenader løper for psykisk helse:
– Lett å kødde bort problemer
Torsdag skal Magnus Drillestad (21) forsøke seg på sitt første ultramaraton. Hvorfor? For å øke oppmerksomheten rundt unges mentale helse.
Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Inspirert av tidligere U.S. Navy Seal og ultraløper David Goggins kom Magnus Drillestad (21) inn på ideen om å teste nettopp et ultraløp.
«Det skulle jeg likt å se deg gjennomføre» var blant reaksjonene fra kollegaer i Telemark bataljon (TMBN). Da bestemte Drillestad seg for å ikke bare gjøre et ærlig forsøk, men i tillegg gjennomføre for en god sak. Torsdag formiddag snører han på seg løpeskoene for å løpe i 24 timer til inntekt for foreningen Mental Helse Ungdom.
– Å løpe i 24 timer er et ganske hårete mål å sette seg. Så jeg har et delmål på å i alle fall løpe i 12 timer. Vi skal ikke pushe det utover det som er sunt, hvis det går på liv og helse løs.
Ingen spesifikk ultra-trening
21-åringen har ingen tidligere erfaring med ultraløp, som defineres som løp lengre enn et maraton (42.195 meter). Han har til gjengjeld gjennomført Mauketon, et maratonløp som går hovedsaklig på grusveier med svært kupert terreng.
Løypen har totalt 916 høydemeter og går fra Akkasæter med målgang på Maukstadmoen gjennom Mauken-Blåtind skyte- og øvingsfelt i Troms.
– Det er vanskelig å si hvordan jeg ser for meg et 24-timersløp. Jeg har ikke trent spesifikt til dette, så jeg har egentlig ikke peiling. Etter rundt fire timer på Mauketon var det ganske hardt, men da løp jeg veldig mye fortere enn jeg har planer om nå, forteller Drillestad.
Hvilken distanse han ender på spiller uansett ikke så stor rolle, for han løper for å samle inn penger til foreningen Mental Helse Ungdom. Organisasjonen jobber for økt åpenhet om psykisk helse og et bedre psykisk helsetilbud.
– Temaet mental helse er viktig generelt. Og særlig for ungdom nå til dags, det oppleves som veldig tabu å snakke om ting som er vanskelig. Jeg har ikke vært direkte berørt av selvmord, men jeg kjenner jo til mennesker som har tatt sitt eget liv uten at noen visste hvorfor, fordi de har ikke snakket om det.
I Norge er selvmord den nest vanligste dødsårsaken blant unge i aldersgruppen 15-25 år, ifølge Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging.
– Vi blir trent opp til å være tøffe
Drillestad ønsker å belyse at det ikke er farlig å snakke om ting, og at det finnes hjelp.
– I det miljøet jeg er en del av på jobb, er det i alle fall lett å kødde bort problemer, å ikke ta det helt på alvor. Vi blir trent opp til å være tøffe og kulturen er veldig sånn, og ikke alltid på en måte som nødvendigvis er sunn.
Makkertjeneste har vært viktig for mange gjennom ulike opptak, øvelser og aktiviteter. Det har det også vært for Drillestad, blant annet da han var på opptak til Telemark bataljon. Makkertjenesten bør også innebære å snakke med hverandre om psykisk helse, mener Drillestad.
– Når du er sliten, har det tungt og kanskje har lyst til å gi deg, vet jeg av erfaring at det hjelper å ha en makker som du kan snakke med. Det er på en måte samme følelse, bare ikke like alvorlig.
Ønsker årlig arrangement
Drillestad skal løpe sammen med et lite antall venner. Én skal forsøke å nå samme mål som grenaderen, mens de andre skal være med i deler av løpet. Torsdag morgen, allerede før gjengen stiller til start, har Drillestads Spleis-innsamling samlet inn mer enn 20.000 kroner.
– Det er mange kompiser og venninner som har bidratt allerede, og så jobber vi for å få til sponsorer, forklarer Drillestad, som ønsker å gjøre arrangementet til et årlig løp.
– Jeg tror mange i troppen bare tror jeg er spik spenna gæren, men de fleste synes det er en kul ting. Jeg vil prøve å gjøre dette til greie vi i TMBN driver med, det hadde vært kult å vise at vi bidrar med noe positivt her hjemme også.