Nyheter
ULTRALØPERE: Nestkommanderende i Forsvarets sanitet, Marit Strengen og liasonoffiser Stig Laursen før start på Voksenkollen i Oslo.
Foto: Kjersti Binh Hegna, Forsvarets forum
Forsvarspar løp 300 kilometer på fem dager
Marit Strengen og Stig Laursen skulle løpe fra Oslo til Bergen, men måtte kaste inn håndkleet etter fem dager på grunn av influensa, lungebetennelse og betennelse i hoften.
– Det gikk jo ikke bra. Vi kom ikke dit vi tenkte, men vi følte at vi var godt forberedt og vi kunne ikke gjort så mye annerledes for å lykkes, sier Strengen, som til daglig arbeider som nestkommanderende i Forsvarets sanitet, over telefon til Forsvarets forum.
6. juli gikk starten på terrengløpet Oslo Bergen Trail, som går nettopp fra Oslo til Bergen. Deltakerne, som måtte stille lag på to eller tre personer, hadde deretter 224 timer på seg til å forsere de 500 kilometerne til Meyermarken i Bergen. Ruten går i hovedsak på «halvgode stier» og i teknisk krevende terreng.
Tsjekkere raskest
Av de 15 påmeldte lagene var det 6 som kom seg helt til Bergen. Raskest var den tsjekkiske duoen Ondrej Jerhot og Lenka Berrouche, som klokket inn på 175 timer, 50 minutter og 19 sekunder.
– De er helt rå de som fullførte. Det er et veldig fint miljø blant ultraløperne. De som stiller på startstreken blir som en familie, og man møtes underveis på sjekkpunktene, forteller Strengen.
Selv om Strengen og Laursen måtte bryte løpet på Hallingskeid i nærheten av Myrdal, er hun full av lovord om turen:
– Det var helt vanvittig flott. Det var så fint oppe i fjellet, og det var utrolig kjekt at vi kom så langt.
De fem dagene de løp innebar rundt 20 timers «arbeidsdager», med tre til fire timers hvile. Annenhvert døgn tok de litt lengre pauser på tre til fem timer.
– Hva fristet mest da dere avsluttet løpet?
– Vi hadde begge feber da vi ga oss, så vi var nok ganske utmattet. Det var deilig å sette seg ned å slappe av, og ikke skulle noe.
Trolig individuelle muligheter fremover
Ultraløpet ble arrangert for første gang i 2021 og for andre gang nå i 2023. Det er planlagt et nytt løp i 2025. Da vil det trolig åpnes for individuell deltakelse, mens det hittil har vært krav om å stille lag på to eller tre personer.
Forsvarsduoen er ikke fremmed for å delta igjen, men kommer til å konsentrere seg om å komme seg etter årets påkjennelse.
– Det viktigste er å få orden på kroppen. Det går nok et par måneder før Stig kan løpe. Hvis det er mulig har vi sett ut noen langløp ut over høsten, ellers blir det kajakk og sykling.
Forsvaret og Oslo universitetssykehus har forsket på løpere underveis. Det var frivillig å delta på prosjektet, som har hatt som hensikt å identifisere hvilke faktorer som er viktige for å prestere i et krevende løp over lang tid i variert terreng.
Les mer om prosjektet her: – Man tenker at dette er overførbart til Forsvaret
Strengen og Lauritsen var del av prosjektet, og det ble tatt prøver av dem etter at de avsluttet løpet. Flere av lagene som fullførte løpet var del av prosjektet.
– Jeg ser det som en bonus å være med på forskningen. Det tok litt tid, men jeg syns det er spennende å se hvordan kroppen reagerer på en sånn belastning. Ultraløp er jo en langsom distanse, og man kan tro at belastningen derfor ikke blir så stor, sier Strengen.
Oberst Espen Hamre Arntzen (55) og infanterist og pensjonert oberstløytnant Torstein Svendsen (57) deltok også i årets utgave av ultraløpet. Heller ikke de fullførte.