Nyheter

Granatforbud etter ulykker

Det har vært flere ulykker med røykhåndgranatene NM 239 de siste årene. Nå er det bruksstans i hele Forsvaret.   

GRANAT-STOPP: Det innføres et midlertidig forbud mot bruk av røykhåndgranaten NM 239. Illustrasjonsfoto av norske FN-soldater på øvelse i Mali i 2021.
Publisert Sist oppdatert

Forsvaret stanser all bruk av røykhåndgranatene NM 239 med umiddelbar virkning. 

Det kommer fram i et dokument Forsvarets forum har fått innsyn i. 

Årsaken er at de kan gå av tidligere enn ventet, og dermed «utsette mannskapene for unødvendig risiko», står det i dokumentet. Forbudet gjelder i hele Forsvaret, inkludert Operasjon Ellisiv, som er den samlede norske støtten til Ukraina. 

Forbudet er midlertidig, opplyser talsperson for Forsvaret Brage Wiik-Hansen. 

I desember 2023 ble en soldat i militærpolitiet skadet da vedkommende skulle kaste en røykhåndgranat av typen NM 239 under en øvelse. Granaten gikk av foran ansiktet til soldaten. 

Havarikommisjonen

Hendelsen har blitt undersøkt av Havarikommisjonen.

Ingvild Ytrehus er direktør for avdeling for vei og landforsvar i Havarikommisjonen, og sier undersøkelsen av hendelsen er ferdig. Rapporten er sendt til Forsvaret og Forsvarsmateriell for ekstern gjennomgang og tilbakemeldinger.

Havarikommisjonen har jobbet med rapporten i rundt ett år.

– Hendelsen vi startet ut fra skjedde 5. desember 2023. Det har blitt en ganske omfattende sak om ammunisjonsforvaltning, så det har tatt litt tid, sier Ytrehus.

Det er ikke Havarikommisjonen som har bedt om bruksstans av røykhåndgranatene, men Ytrehus sier de ble informert av Forsvaret om at det skulle innføres.

– Vi har ikke direkte bedt om det, men vi har avdekket noen funn og kommer med en rekke sikkerhetsanbefalinger i rapporten. Dette kan være tilrådinger som går på den aktuelle ammunisjonstypen eller generelt på systemet, sier Ytrehus.

Ytrehus kan ikke si noe om hvilke anbefalinger Havarikommisjonen har kommet fram til før rapporten er ferdig – som trolig vil være rundt påske.

Flere hendelser

Talsperson Wiik-Hansen sier det er ulykka i 2023 som er grunnen til det midlertidige bruksforbudet, og at det skal gjennomføres flere vurderinger. 

– Andre hendelser er også med i totalvurderingen, skriver han i en e-post til Forsvarets forum. 

Forsvaret ble nylig dømt til å betale en bot på én million kroner for en ulykke som skjedde med samme type granat i mai 2022, der en soldat ble skadet da granaten gikk av i hånda hennes. Det førte til pustevansker og skader på begge øynene. 

Tips oss!

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Wiik-Hansen bekrefter at det har skjedd flere hendelser med NM 239.

– Ved slike hendelser er det viktig for Forsvaret å finne ut med sikkerhet om det er brukerfeil, teknisk feil eller en kombinasjon av feil som fører til hendelsene, at bruken nå stanses mens det jobbes videre med undersøkelser er et viktig ledd dette arbeidet, skriver han. 

Det er Nammo som er leverandør av granaten, og tenneren er produsert av et utenlandsk selskap, opplyser Wiik-Hansen. 

– Disse granatene ble produsert i 2006 og 2007 og har vært i bruk i Forsvaret siden dette, skriver han. 

Det blir imidlertid ikke slutt på bruken av røykhåndgranater. Forsvaret kan erstatte NM 239 med den nyere typen NM 248. 

Hva som vil skje med granatene, er ikke avklart ennå. 

Powered by Labrador CMS