Nyheter

SAMTALER: Før middagen ble det minglet, her er Gram og Healy i samtale. Ukrainas forsvarsminister Rustem Umierov i bakgrunn.

Gram møtte Storbritannias nye forsvarsminister 

WASHINGTON DC (Forsvarets forum): Forsvarsministeren planlegger et møte med sin britiske kollega etter sommeren.

Publisert

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Etter at Labour tok over regjeringsmakten i Storbritannia i juli, har landet fått nye forsvarsminister. Under en middag på fort McNair i Washington, avtalte forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) et fremtidig møte med sin britiske kollega, den politiske veteranen John Healey.

– Britene har vridd, eller i hvert fall økt oppmerksomheten sin mot Nord-Atlanteren og Arktis. Det er viktig for oss. Vi har mye å samarbeide om, sier Gram til Forsvarets forum.

Forsvarsministeren understreker Norges samarbeid med Storbritannia.

– Storbritannia er en utrolig viktig alliert, som det var fint å få tatt en rask prat med. Så tar vi sikte på et mer formelt møte over sommeren.

– Kommer du til å dra til Storbritannia, eller kommer han til Norge?

– Det får vi se på. Kanskje tar jeg en tur til London i august. Vi får se litt på hvordan kalenderne går opp.

ANKOMST: Gram og Healy ankommer fort McNair

Sendte lapper

Før middagen i Washington skrev de to ministrene ned telefonnumrene til hverandre på lapper, så de kan holde kontakten.

Gram trekker frem den maritime kapabilitetskoalisjonen, et samarbeid om å bygge opp og utvikle Ukrainas marine og Operasjon Interflex, et britisk-ledet program for å rene ukrainske soldater og andre ordninger til støtte for Ukraina.

– Storbritannia har vært kanskje den viktigste muliggjøreren for norsk støtte til Ukraina gjennom Interflex, hvor vi har hatt den største treningsmisjonen av ukrainske soldater, sier Gram.

LAPPER: Gram og Healy utvekslet telefonnummer før middagen.

Viktig alliert

John Healey har en lang politisk karriere bak seg. Han har blant annet vært en del av regjeringene til statsministrene Tony Blair og Gordon Brown.

– Jeg har møtt ham før. Jeg møtte ham på sikkerhetskonferansen i München security i fjor. Storbritannia er vår viktigste europeiske allierte. Jeg har hatt veldig god kontakt med hans to forgjengere, Grant Shapps og Ben Wallace. Ben Wallace var på ett år fem ganger i Norge, sier Gram.

SKÅL: Vert og USAs forsvarsminister Lloyd Austin utbringer en skål for Nato før middagen setter i gang.
Powered by Labrador CMS