REPORTASJE

Ukrainske soldater kriger i norsk vinterkamuflasje

STORBRITANNIA (Forsvarets forum): Vinteren kan være brutal for den ukrainske soldaten. I Storbritannia får de vinterkamuflasje og fotposer fra Norge, som skal følge dem hele veien til fronten.

Publisert Sist oppdatert

I en gammel britisk flyhangar et stykke utenfor London, har 200 ukrainske menn samlet seg. Noen er unge og andre er godt voksne. Her skal de få utlevert bekledning og utstyr, og trenes opp i grunnleggende soldatferdigheter, før den ukrainske slagmarken venter dem.

– De eldste som har vært gjennom rekrutten her har vært godt over 60 år, forteller Andre. Han er logistikkansvarlig for operasjon Ellisiv i Heimevernet. 

Av sikkerhetsmessige hensyn bruker han kun fornavn. Han er en av flere nordmenn som er på plass og jobber i kulissene for å hjelpe de ukrainske soldatene.

Gjennomsnittsalderen på de ukrainske soldatene som kommer til England for opplæring er rundt 33 år, men aldersspennet er alt fra 18 til 59 år, og noen ganger eldre.

De 200 ukrainerne har en lang reise bak seg og ankommer flyhangaren sent på kvelden. Det holdes en kort brief med nødvendig informasjon, før de får utlevert sovepose og liggeunderlag. Det blir noen timer på øyet i gamle køyesenger fordelt utover det kalde betonggulvet, før de kjøres gjennom en nøye planlagt prosess for utlevering av utstyr neste dag.

Helt til fronten

Det er som et velsmurt maskineri når de ukrainske soldatene sluses gjennom utstyrsbanene. Ukrainerne henter ut en blanding av britisk og norsk utstyr, deretter pakkes det ut og alt prøves. På den måten vet man at klær og utstyr er i orden, før de skal videre til utdanning.

Utstyret de får utdelt skal følge dem hele veien til fronten. For noen av de ukrainske soldatene er kamphandlingene bare noen uker unna.

– Ukrainerne gjør en fantastisk jobb i kampen mot Russland, og vi prøver å gi dem alle de nødvendige egenskapene og utstyret for å gjøre den jobben, sier den britiske majoren Paul. Han er ansvarlig offiser for operasjon Interflex og utdeling av materiell og utstyr til de ukrainske soldatene i dette området.

Over 100 britiske militærpersonell fra hæren, marinen og luftforsvaret er involvert i utdeling av utstyr sammen med sine kolleger fra blant annet Norge og Canada.

Donert av Norge

Fotposer, snøkamuflasje, joggesko, balaklava, hals, stridshansker, pakksekk, brystholder og undertøy til kvinner, er det Norge bidrar med. Fotposer og vinterkamuflasje deles ut når utdanningen er ferdig i England, så det ikke ødelegges under treningen.

Det er nesten bare menn som kommer, men etter at Ukraina innførte verneplikt for kvinner med medisinsk utdanning, kommer det tidvis kvinner som skal jobbe ved feltsykehus og lignende, og derfor har man også fått inn artikler til kvinnelige soldater, forteller Andre. Han minnes også en kvinnelig skarpskytter.

Feltjakke og arbeidsuniform er det britene som stiller med. Også utdanningen som holdes i Norge får dette fra Storbritannia.

– Det er et samarbeid som fungerer veldig bra. At det gjøres på denne måten minsker presset på norsk logistikk hjemme. Det skal britene berømmes for, sier Andre.

Noe annet de ukrainske soldatene gjerne vil ha, er joggesko. Joggeskoene Norge donerer er tatt ut av det norske Forsvarets personlig bekledning og utrustning (PBU), og ville blitt destruert. I stedet kommer de til nytte for såre ukrainske føtter.

– Det er menn i alle aldre og etter lange dager med hardkjør er det viktig å kunne avlaste for å ta vare på slitne bein, knær og rygger. Uten joggesko ville mange ikke vært i stand til å gjennomføre utdanningen på grunn av problemer med beina, sier Andre.

Ifølge britene er ukrainerne så opptatt av å få tak i et par joggesko at de er villige til å ta et par som er to til tre størrelser for store.

Krigens realitet

Midt i utdelingen av utstyr stopper plutselig alle de ukrainske soldatene opp, over høyttaleranlegget kommer den ukrainske nasjonalsangen. Ukrainerne holder høyre hånd opp mot hjertet. Det hele avsluttes med et rungende «Slava Ukraini». Så fortsetter prosessen.

Ukrainerne gjør dette hver morgen for å hedre dem som har ofret alt i krigen. De minnes sine falne kamerater.

Erfaringer fra den brutale krigføringen i Ukraina overføres i noen tilfeller til utstyret som deles ut til de ukrainske soldatene.

Et eksempel på dette er det personlige førstehjelpsutstyret. Instruktører på kurset fikk tilbakemelding fra ukrainske soldater om at tourniqueten, et hjelpemiddel for å stoppe store blødninger, var av dårlig kvalitet og ble ødelagt under bruk. Dermed ble produsenten byttet og tourniqueten som nå deles ut er av godkjent kvalitet og skal fungere som den må.

Siden juni 2022 har 34.000 ukrainske soldater vært gjennom utstyrsdepotet og over 2,2 milioner utstyrsartikler har blitt delt ut.

– Dette er en-til-en donasjon og vi følger opp materiellet. Vi vet at utstyret kommer dit det skal. Så vi vet at soldatene som trenger fotposer, faktisk får med seg fotposene til fronten, sier Andre.

Den britiske majoren Paul forteller at de opplever ukrainerne som veldig motiverte og villig til å gjøre som de blir bedt om under sitt opphold. 

– De er disiplinerte og vi opplever dem som svært takknemlige for det vi gjør for dem, sier han.

 (De ukrainske soldatene i reportasjen er anonymiserte etter krav fra det britiske forsvarsdepartementet.)

Powered by Labrador CMS