Nyheter:

Generalmajor Elisabeth Michelsen takket HV-soldatene for bidraget i Gjerdrum.

HV-sjefen er klar for mer bistand til politiet i fremtiden

– Det vi har sett i Gjerdrum, er et veldig godt eksempel på hvordan Heimevernet kan være en nasjonal beredskapsressurs, sier generalmajor Elisabeth Michelsen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag 12. januar gjennomførte HV-02 en avtakking på Sessvollmoen for soldatene som har bistått i oppdraget i Gjerdrum. 140 fra soldater fra Østmarka HV-område og Nannestad og Gjerdrum HV-område var til stede.

30. desember 2020 ble Gjerdrum rammet av et fatalt jordskred. Syv personer er funnet omkommet, og tre personer er fortsatt savnet.

Heimevernet har bidratt siden 30. desember 2020, og trakk seg ut av området tirsdag 12. januar 2021.

Generalmajor Elisabeth Michelsen, sjef for Heimevernet forteller at hun tror at soldatene som har vært med på oppdraget føler at de har vært med på noe spesielt.

– Jeg tror de føler at de har fått lov til å bidra til noe som har gjort en forskjell for et samfunn som er kriserammet. Og at de er takknemlige for at de har fått lov til å bidra. Samtidig er det helt sikkert noen som synes det har vært krevende, sier Michelsen.

– Man har kommet nært på en katastrofe der folk har mistet livet og man vet ikke alle er funnet. Det er en kriserammet kommune, og jeg tror mange kan sitte igjen med sterke inntrykk fra det som man tar med seg videre. Takknemlighet for å få bidra er hvert fall det inntrykket jeg sitter igjen med etter å ha pratet med soldater.

Generalmajor Elisabeth Michelsen under avtakking av HV-02 etter oppdraget på Gjerdrum.

Heimevernet har bistått politiet

I oppdraget i Gjerdrum har Heimevernet bistått politiet. Forsvarets forum spør generalmajoren om det vil være et større behov for slik bistand i fremtiden.

– Jeg tenker at det man har sett i Gjerdrum er et veldig godt eksempel på hvordan Heimevernet kan være en nasjonal beredskapsressurs. Vi har et landsdekkende system, og vi har mange folk. Jeg er helt sikker på at vi kommer til å ha bruk for bistand som dette i Norge, også i framtiden, sier hun.

Oberst Thor Andreas Kårsten, sjef for Oslo og Akershus heimevernsdistrikt 02.

Akkurat nå bistår Heimevernet politiet på grensa.

– Det som er bra, er at det er et system som kan brukes til å løse mange ulike oppgaver når de sivile ressursene er uttømt eller ikke finnes. Oppdragene kan være alt fra vakt og sikring til et sted der man trenger mennesker i volum for å gjøre en jobb, eller så kan det kan være en leteaksjon. HV kan løse mange ulike oppdrag. Primærrollen vår er basert på krise og krig, men samtidig har vi muligheten til å bistå sivilsamfunnet i fredstid, forklarer Michelsen.

Les også: Klokka tolv tirsdag dro HV fra Gjerdrum

Klar til strid

Sjef for HV-02, Thor Kårsten forklarer at det nå er Sivilforsvaret som har overtatt oppdraget, og HV-02 gjennomfører en reorganisering etter endt oppdrag.

– Det vil si at vi gjør oss klare til en ny innsats, hva enn det måtte være. Og i det så syntes vi det er naturlig å takke soldatene for at de har vært med på oppdraget.

– Hva sitter HV-02 igjen med etter et oppdrag som dette?

HV-soldater fra HV-02 under avtakking etter oppdraget på Gjerdrum.

– Først og fremst at vi har vært med på et meningsfullt oppdrag. Det tror jeg alle soldatene synes. Når en sånn krise oppstår, så er det fint å få hjulpet til. Det er det viktigste. Også har vi fått være med på en stor redningsaksjon i nasjonal målestokk, som selvfølgelig også gir masse verdifull erfaring. Erfaringen skal vi bruke til å forbedre oss ytterligere, sier Kårsten.

Tilbake til det sivile

For soldatene som har bistått, er oppdraget på Gjerdrum over. De skal nå tilbake til sitt sivile liv. Generalmajoren tror det vil være en uproblematisk overgang for de aller fleste.

Hun forklarer at det vil være behov for soldatene å tenke gjennom og reflektere over det de har vært med på.

– Samtidig så vet soldatene også at de har sine kolleger i sitt heimevernsområde. De vet at de vil møtes på trening og at distriktet også vil følge opp slik at man er sikker på at det ikke er noen som vil falle utenom. Og er det noen som kjenner at de har behov for å snakke med noen så har vi systemet i Forsvaret som står til disposisjon for dem også, forklarer Michelsen.

Powered by Labrador CMS