Nyheter:

Soldater fra HV-02 på streif rundt skredområdet på Gjerdrum.

Heimevernet trekker seg ut etter 14 dagers innsats i Gjerdrum

Etter å ha vært på plass med over 500 soldater, befal og offiserer i Gjerdrum siden kvikkleireskredet gikk 30. desember, kommer HV-02 til å trekke seg ut tirsdag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Klokken 12 på tirsdag overtar Sivilforsvaret for en periode, og deretter vil et sivilt vaktselskap overta på sikt. Vi trekker oss ut i løpet av tirsdag, opplyser sjefen for HV-02, oberst Thor Andreas Kårsten, til Forsvarets forum.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) blir værende i Gjerdrum og støtter kommuneledelsen med sivilforsvarsstyrker og nødkommunikasjon. DSB skriver lørdag i en pressemelding at det nå er Buskerud Sivilforsvarsdistrikt som skal overta oppdragsledelsen i Gjerdrum.

Sjefen for HV-02 forteller at soldater fra HV-område Nannestad og Gjerdrum var de første militære som var på stedet.

– HV hadde en svært dyktig soldat som var her i løpet av kort tid etter at vi fikk varsling, sier Kårsten.

Oberst Thor Andreas Kårsten, sjef for Oslo og Akershus heimevernsdistrikt 02.

Soldaten forberedte HVs oppdrag før Innsatsstyrke Derby ankom Gjerdrum.

500 har deltatt

Siden redningsoperasjonen startet 30. desember, har Heimevernet hatt ansvaret for vakthold og sikring av rasområdet og det evakuerte området. Akkurat nå står det rundt 150 HV-soldater i Gjerdrum, men i løpet av hele operasjonen har i overkant av 500 soldater, befal og offiserer deltatt.

– Vi har støttet lokalbefolkningen med å holde eventuelle uvedkommende unna de evakuerte områdene. Det har ikke vært mange episodene, men vi har hatt noen tilfeller der personer har forsøkt å komme seg inn, forteller Kårsten.

Han forteller også at HV-soldatene har fått tilleggsoppdrag, som for eksempel å ivareta sikkerheten da det ble fraktet og foret dyr i de evakuerte områdene. I tillegg har HV hatt et lite element som har tilbudt å drive støtte på kriseledelsessiden for å utnytte Forsvarets kompetanse inn mot krisestaben i kommunen.

Les også: Til vanlig jobber de med militære scenarioer - denne gangen var det en naturkatastrofe

Forsvarssjef General Eirik Kristoffersen besøkte soldater som deltok i forskjellige oppdrag etter raset på Gjerdrum, her med Runar Jeistad fra BrigN og Sjef HV-02, Thor Andreas Kårsten.

– Vi har gått over i en fase hvor kommunen har overtatt ansvaret, da er det bestemt at Heimevernet skal stå litt lenger enn normalt for å prøve å hjelpe dem. Jeg har enorm respekt for den situasjonen kommunen står i. Vi har forsøkt å hjelpe så godt vi kan. Det er naturlig at noen andre overtar nå. Da kan HV-soldatene få lov til å gå tilbake til sine liv og sine vanlige jobber, sier Kårsten.

Et godt samarbeid

Han forteller om et svært godt samarbeid med kommunen, og at lokalbefolkningen har vært fantastiske mot HV-soldatene.

– Jeg blir stolt og rørt over måten vi er blitt møtt på. Lokalbefolkningen har kommet til soldatene våre med bålpanner og ved, de har delt ut mat og kaffe, som de har fyllt på annenhver time. Vi har til og med fått låne et hus å operere ut fra, forteller sjefen for HV-02.

– Jeg opplever at lokalbefolkningen har satt stor pris på det vi har bidratt med, og at det betyr mye for dem. Det føler soldatene på også, sier Kårsten.

Han understreker at han har stor respekt for den situasjonen som lokalbefolkningen og kommunen står i.

– Det gjør et enormt inntrykk når man er her og ser hvordan det påvirker lokalbefolkningen, og når man ser rasområdet. Til tross for den tragiske hendelsen er det godt å se at beredskapsetatene og nødetatene virkelig har funnet hverandre i denne operasjonen, sier Kårsten og legger til:

– Det er fantastiske folk jeg har jobbet sammen med.

Les også: HV: - Kommunen bestemmer behovet

Leirskred i Ask. Her står Heimevernet vakt ved veien som brukes til å frakte inn og ut personnell, utstyr og annet.

Vil følge opp soldater i etterkant

Han sier at områdestaben til Rune Meier, som er Forsvarets representant lokalt og deltar i kommunens beredskapsråd jevnlig, har også vært en tydelig del av bidraget.

– HV-området vil på jevnlig basis være tilstede i beredskapsarbeidet i kommunen som Forsvarets representant, sier Kårsten.

Både Forsvarets stressmestringsteam og feltprester har bidratt for å ivareta soldatene som har deltatt i aksjonen.

– Vi følger også opp etter at soldatene er ferdig, det har vi et ansvar for. Vi tilnærmer oss dette som når soldater kommer hjem fra internasjonale operasjoner. Det er individuelle behov, og det er helt normalt. Det er viktig å fange opp dem som trenger hjelp, understreker Kårsten.

Powered by Labrador CMS