Nyheter:

Fregatt-etterforskningen sendes trolig til generaladvokaten neste uke

Deretter går saken videre til overordnet påtalemyndighet.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Politiet vil oversende saken til generaladvokaten for uttalelse. Dette vil skje trolig i løpet av neste uke, sier politiadvokat Ole Bjørn Mevatne til Forsvarets forum torsdag. 

Etter at generaladvokaten har uttalt seg, vil saken bli sendt til overordnet påtalemyndighet, altså Riksadvokaten, via statsadvokaten, opplyser Mevatne. 

Sjef Marinen:
– For lite erfaring på broen

Fire avhørt som mistenkte

Det er i dag fire personer med status som mistenkt i saken. Det gjelder losen og kapteinen på tankskipet Sola, vaktsjefen på KNM Helge Ingstad og operatøren ved trafikksentralen på Fedje. Kapteinen på Sola TS hadde ansvar for å klargjøre fartøyet før de skulle forlate terminalen, og etterforskningen knytter seg til dekksbelysningen. Vaktsjefen på KNM Helge Ingstad var ansvarlig på broen da kollisjonen skjedde, mens operatøren ved trafikksentralen skal være mistenkt for uforstand i tjenesten, skrev NTB i august i fjor.

– Er det endret status på mistenkte?

– Nei, det er ikke endret status på mistenkte. Ingen vurderinger blir gjort på dette før den går videre til statsadvokaten, sier politiadvokaten. 

 


Blir solgt til skrapmetallpris

– Vi skal ta stilling til både foretaksstraff og eventuell straffeforfølgning av de som i dag har status som mistenkte, sa Mevatne til Forsvarets forum i januar. Da antydet han at de ville overlevere etterforskningen ved påsketider. 

Fregatten, som natt til 8. November 2018 kolliderte med tankskipet Sola i Hjeltefjorden utenfor Bergen, havarerte kort tid etter ulykken. I etterkant har Havarikommisjonen pekt på avvik hos både Sjøforsvaret, tankskipet og trafikksentralen Fedje. Havarikommisjonen, Sjøforsvaret og Politiet har gjennomført hver sin undersøkelse av saken.

Havarikommisjonen: – Besetningen kan ha senket skuldrene

Under kollisjonen fikk fregatten en lang flenge i siden, tok inn vann og havarerte. Fartøyet lå under vann i drøyt fire måneder. Ifølge Forsvarsmateriells utregninger vil det koste 12 til 14 milliarder kroner å reparere fregatten, mens en ny vil beløpe seg til 11 til 12 milliarder kroner.

Skjebnen til den havarerte fregatten var lenge uavklart. I februar skrev Forsvarets forum at den vil bli destruert og at metallet vil bli solgt til skrapmetallpris. Det var da ikke avgjort når destruksjonen skal skje eller hvilken leverandør som får oppdraget. 

Powered by Labrador CMS