Nyheter

DISKUTERING: USAs president Joe Biden og Frankrikes president Emmanuel Macron under Nato-toppmøtet i sommer.

Biden og Macron diskuterte styrking av Europas forsvar

Presidentene i USA og Frankrike har diskutert hvordan de kan styrke forsvaret av Europa, opplyser Det hvite hus.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Joe Biden og Emmanuel Macron snakket i telefonen fredag om «innsatsen for å sette i stand et sterkere og mer kapabelt europeisk forsvar og samtidig sikre at det er komplementært med Nato», heter det i uttalelsen fra Washington fredag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

USA forsøker å bøte på forholdet til Frankrike etter den bitre striden som oppsto i forbindelse med ubåtkontraktene tidligere i høst. Biden skal møte Macron i Roma senere i oktober.

USAs visepresident Kamala Harris skal dessuten besøke Paris 11. november og møte Macron.

– De skal diskutere viktigheten av det transatlantiske forholdet for verdensfred og sikkerhet, sier Det hvite hus.

Frankrike ble rasende da Australia kansellerte en lukrativ kontrakt for ubåter og i stedet kjøper atomubåter fra USA, samtidig med at USA, Australia og Storbritannia inngikk en forsvarspakt. Det førte til at Frankrike kalte sin ambassadør hjem fra Washington.

Biden og Macron snakket også sammen 22. september. Biden ba ikke om unnskyldning for at USA i hemmelighet forhandlet om ubåtkontrakter med Australia. Men han erkjente at saken ville hatt godt av «åpne konsultasjoner blant allierte», ifølge en uttalelse i etterkant.

Les også: Norsk atomvåpenpolitikk: –Flere land anser det som uheldig

Powered by Labrador CMS