Nyheter

Norsk atomvåpenpolitikk: –Flere land anser det som uheldig

Brussel (Forsvarets forum): Flere Nato-land reagerer på at regjeringen vil være observatører til forbudstraktaten mot atomvåpen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) møtte reaksjoner fra flere av sine Nato-kollegaer på regjeringens atomvåpenpolitikk.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Fredag diskuterte Natos forsvarsministrene alliansens atomvåpenstrategi. At Norge skal delta som observatør på statspartsmøtene til traktaten om forbud mot kjernevåpen ble ikke tatt godt imot av alle.

– Reaksjonene var egentlig som forventet. Fra flere av landene ble det påpekt at dette anser man som uheldig. Det er ingenting å legge skjul på, sier Enoksen til Forsvarets forum i etterkant Natos forsvarsministermøte 21.-22. oktober.

Les også: Høyre refser regjeringens atomgrep

Forsvarsministeren vil bringe kritikken tilbake til regjeringen.

– Jeg har fremført Norges budskap om at vi planlegger å delta som observatør, og har også sagt at de reaksjonene som kom, vil jeg ta med meg tilbake, selvfølgelig. Det var gjort i høflige, diplomatiske ordlag, sier Enoksen.

Bølger

Kilder i Nato forteller til Forsvarets forum at det skapte bølger innad i Alliansen da det ble kjent at den norske regjeringen ønsket å være observatør under forbudstraktatens møter.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg understreket på en pressekonferanse fredag at Nato ønsker en atomvåpenfri verden, men ikke så lenge andre nasjoner har kjernefysiske våpen.

FORSVARSMINISTRE: USAs forsvarsminister Lloyd Austin snakker med Jens Stoltenberg mens alliansens forsvarsministre blir fotografert under forsvarsministermøtet.

Tidligere under Natos forsvarsministermøte gjorde generalsekretæren det klart at han ikke støtter forbudstraktaten.

Natos syn på forbudstraktaten er veldig klar. Vi tror ikke på den traktaten som en vei til atomnedrustning. Jeg forventer at alle allierte tar hensyn til dette når de adresserer spørsmål om atomvåpen, og at de vil konsultere tett med andre allierte i Nato, sa Stoltenberg i forkant av Natos forsvarsministermøte i Brussel torsdag.

– Står på Natos linje

Enoksen understreker at Norge ikke er alene om å ønske kjernefysiske nedrustning, selv om ingen andre av Nato-landene har varslet at de kommer til å delta på møtene til forbudstraktaten.

– Samtidig går det igjen i nesten alle innlegg at arbeid med nedrustning er viktig for Nato. Det er viktig for oss som regjering å styrke arbeidet for nedrustning av kjernefysiske våpen, så det arbeidet blir videreført på ulike måter fremover, sier han.

Les også: Nato vedtok hemmelig forsvarsstrategi

– Hvorfor mener du at det er riktig å delta som observatør, til tross for at Nato synes at dette er problematisk?

– Den viktigste grunnen er å følge med på hva som skjer innenfor dette arbeidet. Og så har ikke Norge til hensikt å tilslutte seg denne traktaten. Vi står fullt og fast på Natos linje på dette området. Så lenge det finnes kjernefysiske våpen i verden, så må dessverre også Nato kunne svare på det. Men for alle burde det være et mål å jobbe for nedrustning.

Powered by Labrador CMS