Nyheter

GÅTT AV: Frankrikes president Emmanuel Macron mister sin militære etterretningssjef, ifølge kilder. Foto: François Mori / AP / NTB

Frankrikes militære etterretningssjef går av

Den militære etterretningssjefen i Frankrike har gått av fra stillingen etter at landet ikke klarte å forutse Russlands invasjon av Ukraina, ifølge kilder.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

General Eric Vidaud har ledet Frankrikes direktorat for militær etterretning siden i fjor sommer, og kommer til å umiddelbart trekke seg fra stillingen, sier kilder til AFP.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I månedene før Russlands invasjon av Ukraina sto Frankrikes vurderinger av situasjonen i kontrast til de dystre spådommene fra allierte land, inkludert USA og Storbritannia, som advarte om at et militært angrep var forestående.

Les mer: Sudans statsminister går av

Frankrikes president Emmanuel Macron holdt diplomatiet gående helt til siste slutt, og reiste også til Moskva for å møte Russlands president Vladimir Putin personlig.

Intern undersøkelse

AFPs kilde bekreftet at forsvarsdepartementet har utført en intern undersøkelse som blant annet har kritisert en «unnlatelse av å håndtere utfordringene».

Også orienteringene som har blitt holdt om situasjonen mellom Russland og Ukraina skal ha vært «utilstrekkelige», ifølge undersøkelsen.

I begynnelsen av mars innrømmet Frankrikes øverste general Thierry Burkhard i et intervju med Le Monde at det var ulikheter i analysene fra Frankrike og USA om hva som ville skje i Ukraina.

– Amerikanerne sa at russerne kom til å angripe og de hadde rett, sa Burkhard.

Uhyrlig kostnad

– Vår etterretning mente heller at invasjonen av Ukraina ville koste Russland uhyrlig dyrt, og at russerne hadde andre alternativer for å nå sine mål, fortsatte Burkhard.

Amerikanerne viste seg å ha relativt treffsikker etterretning om Russlands forberedelser, og valgte flere uker før invasjonen å offentliggjøre informasjonen i et forsøk på å legge press på Putin.

Situasjonen rundt etterretningen i Frankrike er spesielt sårbar da president Emmanuel Macron i stor grad har unngått å drive valgkamp før presidentvalget i april for å heller fokusere på håndteringen av Ukraina-krisen.

Powered by Labrador CMS