Nyheter

GÅTT AV: Frankrikes president Emmanuel Macron mister sin militære etterretningssjef, ifølge kilder. Foto: François Mori / AP / NTB
GÅTT AV: Frankrikes president Emmanuel Macron mister sin militære etterretningssjef, ifølge kilder. Foto: François Mori / AP / NTB

Frankrikes militære etterretningssjef går av

Den militære etterretningssjefen i Frankrike har gått av fra stillingen etter at landet ikke klarte å forutse Russlands invasjon av Ukraina, ifølge kilder.

Publisert Sist oppdatert

General Eric Vidaud har ledet Frankrikes direktorat for militær etterretning siden i fjor sommer, og kommer til å umiddelbart trekke seg fra stillingen, sier kilder til AFP.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I månedene før Russlands invasjon av Ukraina sto Frankrikes vurderinger av situasjonen i kontrast til de dystre spådommene fra allierte land, inkludert USA og Storbritannia, som advarte om at et militært angrep var forestående.

Les mer: Sudans statsminister går av

Frankrikes president Emmanuel Macron holdt diplomatiet gående helt til siste slutt, og reiste også til Moskva for å møte Russlands president Vladimir Putin personlig.

Intern undersøkelse

AFPs kilde bekreftet at forsvarsdepartementet har utført en intern undersøkelse som blant annet har kritisert en «unnlatelse av å håndtere utfordringene».

Også orienteringene som har blitt holdt om situasjonen mellom Russland og Ukraina skal ha vært «utilstrekkelige», ifølge undersøkelsen.

I begynnelsen av mars innrømmet Frankrikes øverste general Thierry Burkhard i et intervju med Le Monde at det var ulikheter i analysene fra Frankrike og USA om hva som ville skje i Ukraina.

– Amerikanerne sa at russerne kom til å angripe og de hadde rett, sa Burkhard.

Uhyrlig kostnad

– Vår etterretning mente heller at invasjonen av Ukraina ville koste Russland uhyrlig dyrt, og at russerne hadde andre alternativer for å nå sine mål, fortsatte Burkhard.

Amerikanerne viste seg å ha relativt treffsikker etterretning om Russlands forberedelser, og valgte flere uker før invasjonen å offentliggjøre informasjonen i et forsøk på å legge press på Putin.

Situasjonen rundt etterretningen i Frankrike er spesielt sårbar da president Emmanuel Macron i stor grad har unngått å drive valgkamp før presidentvalget i april for å heller fokusere på håndteringen av Ukraina-krisen.

Powered by Labrador CMS