Nyheter

BRYTER FORSVARSAVTALE: Militærjuntaen i Mali bryter landets forsvarsavtaler med Frankrike. Bildet er fra 2013 viser franske soldater i Gao, nord i Mali.

Malis junta bryter forsvarsavtaler med Frankrike

Militærjuntaen i Mali bryter landes forsvarsavtaler med Frankrike. Beslutningen begrunnes med påstander om fransk krenking av landets suverenitet.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Juntaens talsmann Abdoulaye Maiga kunngjorde bruddet mandag. I en fjernsynssendt uttalelse viste han til flere tilfeller av det som skal være franske styrkers krenking av Malis luftrom.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Les også: Taliban arvet et velfylt arsenal i Afghanistan

Han viste også til en beslutning fra Frankrike i juni 2021 om å avslutte felles operasjoner med maliske styrker.

Spenningsnivået mellom juntaen i Mali og landets tidligere kolonimakt har vært økende over tid.

Juntaen, som grep makten i landet i august 2020, har flere ganger de siste ukene truet med å bryte militærsamarbeidet med Frankrike. I forrige uke ble de franske kringkasterne RFI og France 24 forbudt i Mali.

Avtalene som militærjuntaen nå har satt sluttstrek over, kom i sin tid på plass i 2014. De ble inngått året etter at franske styrker ble utplassert for å hjelpe maliske styrker med å stanse en offensiv fra islamister.

Men i februar i år bestemte Frankrike seg for å trekke styrkene sine ut av landet etter å ha havnet i uoverensstemmelser med juntaen, spesielt over juntaens tilnærming til Russland.

Mandag, samme dag som juntaen kunngjorde slutt på forsvarssamarbeidet med Frankrike, oppfordret FNs generalsekretær António Guterres militærjuntaene i Mali, Burkina Faso og Guinea til å gi makten tilbake til folket. Alle de tre landene har slitt med jihadistopprøret i Sahel-regionen.

Les også: Forsvaret viderefører rotasjonsordningen for transportfly i Mali ut 2022.

Powered by Labrador CMS